Reteta 800 !!!!
Va invita la varza cu rata in oala de lut romaneasca :)
Inainte de prima folosire oala de lut trebuie lasata cel putin 12 ore cufundata in apa.
Daca este folosita la cuptor trebuie s-o puneti si sa demarati tot timpul gatirea in cuptorul rece, pentru a nu cauza un soc termic.
https://www.blogulluicatalina.com/2020/03/varza-cu-rata-in-oala-de-lut-la-cuptor.html
Am utilizat pulpe de rata confiate.
Pulpele de rata "confiate", sunt o delicatesa din bucataria franceza.
Carnea este gatita cel putin 2 ore, in grasime fierbinte de rata.
Apoi este acoperita cu grasime de rata si conservata in borcane .
Indepartati primele foi de varza, spalati varza si taiati-o in 4.
Indepartati cotorul si taiati-o apoi fin. Frecati-o cu un pic de sare.
Curatati morcovii, ceapa si usturoiul. Tocati marunt ceapa si usturoiul si taiati morcovii in rondele.
Intr-o oala adanca/cocota incalziti pulpele de rata scoase din grasime cu un pic din grasimea de pe ele (indepartati cat mai multa grasime de pe pulpe).
Puneti si carnatul si colorati impreuna. Scoateti carnea si rezervati.
In grasimea ramasa (indepartati o parte daca aveti prea multa) puneti ceapa si usturoiul. Reveniti un pic adaugati morcovii si varza.
Puneti ierburile de Provence (un amestec tradițional franțuzesc făcut din busuioc, maghiran, rozmarin, cimbrișor, salvie, oregano, cimbru și mentă) amestecati si gatiti 10 minute.
Puneti rosiile , amestecati si fierbeti impreuna 5 minute.
Pregatiti oala din lut.
Nu incalziti inca cuptorul.
Taiati carnatul rondele . Carnea de rata se indeparteaza de pe os si se marunteste.
Puneti un strat de varza apoi un strat de carne si de carnat.
Repetati straturile si terminati cu un strat de varza. Puneti deasupra foile de dafin si cimbrul uscat.
Acoperiti si puneti in cuptorul rece. Incalziti cuptorul la 160°C si uitati-o inauntru timp de 2h.
Dupa 2 h am oprit cuptorul si am lasat-o inca 30 de minute in cuptorul cald.
Serviti fierbinte cu mamaliga si smantana.