Unt de casa

de Sim0na in Aperitive / Garnituri, 29 Noi 2012 | 6384 vizualizari

 

De foarte mult timp pregatesc postarea asta... Este una din retetele pentru care nu am masuri exacte.. dar voi incerca sa explic cat de bine pot!

 

INGREDIENTE

  • cca 300-400 ml „caimac” de lapte crud
  • 200 ml apa
  • 1 pet de 2,5 litri
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Unt de casa:

Laptele muls, strecurat si nefiert se lasa 12 ore, apoi se aduna „caimacul” format. Cantitatea de smantana formata este in functie de grasimea laptelui.. la noi a fost vorba de cca 8 litri de lapte.

Se pune "caimacul" intr-o sticla de plastic curata, se adauga si apa. Se pune dopul pet-ului si se „bate” in pozitie orizontala, de la stanga la dreapta si invers, cca 1 ora - 1 ora jumatate. Bine ar fi sa aveti ceva de vazut la tv.. ca sa treaca timpul :) In cazul meu „Anatomia lui Grey” :p

In acest rastimp veti observa cum se separa straturile, iar untul incepe sa se adune.

Cand zerul a ramas curat (sau aproape curat, depinde de rabdarea fiecaruia), se pune compozitia din sticla intr-o sita deasa, se lasa putin sa se scurga, apoi se aseaza intr-un vas ptr frigider.


Si.. gata untul!!

Rezista foarte bine la frigider 2 saptamani!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Unt de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

Sim0na 1

30.11.2012, 10:02

Cu siguranta iese mai scump daca dai banii pe lapte.. Dar daca exista in casa, este altceva. Din lapte de bivolita cred ca-i mult mai gustos.. mai ales ca este cel mai gras lapte.

Sim0na 1

30.11.2012, 10:20

Mamaie Elena, bunica mea facea cu putineiul.. care acum este piesa de muzeu Stiu ca necesita mult mai multa munca.. dar merita! Metoda asta este cea folosita de soacra mea. Exista mai multe metode, dar rezultatul este la fel de bun si sanatos! Va multumesc pentru aprecieri

ionela2682 1

30.11.2012, 11:30

Waww..super bun ce ai tuacolo..nu se compara cu ce gasim in comert!!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas

ieri la 10:21

Chec cu pui si cascaval in bacon - Reteta usoara pentru un aperitiv gustos

de Rocsi 9

pe 02.12 la 20:34

Bilute din biscuiti cu nuca si rom - Desert rapid si delicios

pe 02.12 la 16:12

Ciolan de porc cu bere, la cuptor - Rețeta savuroasă pentru sărbători

pe 02.12 la 10:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Unt de casa