Va povestesc pe scurt cum au luat nastere 2 trunchiuri de copac,unul negru si tomnatic,altul alb,nins plin de frisca;) Saptamana trecuta,doamna educatoare a vrut sa ma felicite ca optez pentru dulciurile facute in casa(fetitele mele,fata de ceilalti copii din gradi au la pachetel,sectiunea ''dulciurica'' prajiturele diverse facute de mine).Apoi,dupa complimentele mascate;)doamna a avut si o rugaminte: sambata se tineau cercurile pedagogice in gradinita unde merg fetitele mele si daca tot ma pricep;) as putea sa le ofer un mic deliciu culinar;).Totul nu s-a terminat aici;)cum sa fac prajiturica doar pentru una dintre doamne,daca tot ma apuc...sa fac 2 TAVI,DIFERITE:(( daca s-ar putea....Si uite asa m-am trezit vineri dupa amiaza in bucatarie pregatind cele 2 rulade;)!!!!
Trunchiul se copac cu crema de vanilie invelit in ciocolata si nuca pisata:
Blatul:
Separam albusurile pe care le batem spuma.
Zaharul il turnam peste albusuri si mixam pana se topesc toate cristalele.
Galbenusurile le punem peste bezeaua obtinuta mestecand usor cu o lingura de lemn,apoi faina in ploaie.
Pregatim tava aragazului tapetata cu hartie de copt si dam compozitia la cuptor pentru 30 minute.Scoatem pandispanul,pudram cu zahar si rulam.
Intre timp pregatim crema de vanilie:
Intr-o craticioara se pun zaharul,laptele si esenta la fiert.
Galbenusurile le frecam cu amidonul.
Cand laptele a fiert se ia de pe foc si se adauga cate o lingura ,incet ,incet peste galbenusuri amestecand bine dupa fiecare lingura(10-12 linguri),iar restul de lapte se adauga si el in fir subtire amestecand continuu in galbenusuri.
Punem amestecul de galbenusuri si lapte inapoi in craticioara si-l dam pe foc amestecand pana ce devine ca o maoineza.La sfarsit punem si zaharul vanilat.
Luam foaia de pandispan,o desfacem si punem crema de vanilie,dupa care rulam la loc si dam la frigider pana cand pregatim glazura:
Frisca lichida impreuna cu ciocolata rupta in bucati si untul le fierbem la bain marine pana se topeste ciocolata amestecand continuu.Crema obtinuta o dam jos de pe foc ,iar atunci cand s-a racit adaugam esenta de rom.
Scoatem rulada,o taiem pe diagonala(vezi foto) si decoram trunchiul de copac cu glazura,facem striatiile cu ajutorul unei furculite si presaram nuca macinata.
Trunchiul de copac cu crema de ciocolata si nins cu frisca:
Blatul se face la fel ca si cel de mai sus,si-l umplem cu crema de ciocolata:
Frisca lichida se pune intr-o craticioara la foc mic impreuna cu ciocolata topita usor in cuptorul cu microunde.Cand a inceput sa se lege crema adaugam si untul mestecand in continuare pentru a nu se prinde de vas.
Decoram cu frisca lichida,batuta bine si presaram ciocolata rasa pe razatoarea cu gauri mici.