Se ştie deja că-mi plac torturile cu fructe,mai mult decât orice fel de „dulce”.Tortul acesta l-am făcut pentru o colega de birou,care a fost foarte tristă ca a împlinit vârsta de 22 de ani...adevarată tragedie.Asa că am vrut să mai îndulcesc puţin impactul cu un tort deosebit.Eu sper ca am reuşit,cel puţin fetele au fost foarte încantate.Ideea de asamblare pentru tort am preluat-o de la Laura Adamache http://www.lauraadamache.ro/2011/12/la-multi-ani-2012.html, un tort deosebit,care m-a obsedat ceva vreme.Imi pare rău doar că,dat fiind contextul,nu am reusit sa fac o poza reusita cu sectiunea,chiar daca nu a fost asa de perfecta ca si cea a Laurei.In compensare am să pun poza sărbătoritei cu tortul ei.
Si pentru ca de Anul Nou nu am avut tort doar un zâmbet pentru voi,am sa va spun acum şi voua „La multi ani” şi un an nou aşa cum vi-l doriti,să vă fie frumos şi bine.
Preparare blat:
Se separa ouale.Galbenusurile se mixeaza cu zaharul.Se adauga treptat cele trei linguri de apa si uleiul,iar apoi mierea.Mixam pana cand zaharul se topeste si obtinem o spuma densa.
Faina se amesteca cu praful de copt,grisul si cacaua.Se cerne amestecul peste crema de galbenusuri. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare.Apoi le incorporam usor in amestecul de galbenusuri. Compozitia obtinuta o punem intr-o tava de tort cu inel detasabil,tapetata.Punem la cuptorul preincalzit pentru 30 de minute.Facem testul scobitorii,pentru mai multa siguranta.Adica ,daca scobitoarea iese curata din blat,acesta este deja copt.
Inainte de a prepara crema,taiem blatul in doua pe orizontala.Apoi pe partea de jos a blatului,asezam de jur imprejur ,inspre exterior,jumatatile de piersici.Le asezam astfel pentru a ne da seama de dimensiunea cerculetului pe care-l vom decupa din cel de-al doilea blat.Decupam in mijlocul celui de-al doilea blat un cerc cu diametrul cat sa intre in interiorul piersicilor.Dupa ce am facut aceasta operatiune,luam piersicile de pe blat.
Preparare crema de mascarpone cu piersici:
Gelatina o punem la hidratat cu putina apa rece.
Galbenusurile le amestecam cu 150 ml sirop de compot de piersici si le punem pe baie de aburi.Ne inarmam cu ceva rabdare,va dura cam 20 de minute pana cand vom obtine o crema de consistenta unei smantani.Lasam crema sa se raceasca.
Mixam frisca.Eu am folosit frisca neindulcita,nu-mi plac deserturile foarte dulci.Am adaugat doar o lingura de zahar in frisca.Punem frisca la frigider.
Cand crema de ou s-a racit,incalzim gelatina pe baie de aburi sau la microunde (atentie sa nu o fierbeti) apoi o amestecam in crema de ou. Mixam si crema mascarpone,apoi incorporam crema de ou cate putin.La final adaugam si frisca batuta.
Pentru insiropat am folosit siropul de la compotul de visine la care am adaugat o lingura de zahar,l-am fiert un clocot si l-am lasat sa se raceasca.
Pentru prima etapa de asamblare a tortului procedam in felul urmator:
Asezam blatul pe un platou si centram cerculetul mai mic pe acesta.Insiropam blatul cu ajutorul unei pensule,apoi punem in jurul formei inelul detasabil in care am copt blatul.Eu m-am mai ajutat de niste pereti de carton inveliti in folie de aluminiu,deoarece tortul a iesit destul de inalt.
Punem crema de mascarpone,de jur imprejurul cercului,fara sa-l acoperim cu crema.Punem visine in crema si apoi asezam din nou piersicile peste crema,apasandu-le usor.
Punem la frigider si preparam crema de iaurt cu portocale.
Pentru inceput punem gelatina la hidratat cu putina apa rece.
Mixam frisca cu doua linguri de zahar (daca folositi frisca indulcita nu este necesar sa adaugati zahar) apoi o lasam la frigider.
Sucul obtinut din portocale si limetta il amestecam cu 4 linguri de zahar,il fierbem un clocot si lasam sa se raceasca.Cand este aproape rece,incalzim gelatina si o punem in sirop.Apoi amestecam siropul de portocale cu iaurtul.Am folosit un iaurt grecesc,de o consistenta foarte fina si procent mare de grasime(10%).Este important ca iaurtul sa nu devina prea apos.
Lasam amestecul de iaurt la frigider (aproximativ o ora l-am lasat eu) pana cand se ingroasa suficient.Apoi il incorporam in frisca batuta.
Pastram putina crema cat sa ungem deasupra cel de-al doilea blat.In restul de crema punem fructe.Eu am pus piersici din compot,kiwi,afine,coacaze rosii.
Urmeaza etapa a doua de asamblare,adica vom pune crema de iaurt peste crema de mascarpone si piersici,apoi asezam cel de-al doilea blat din care am decupat cerculetul.Punem deasupra si in cerculetul din mijlocul blatului crema pastrata.Lasam din nou la frigider pana a doua zi.
Pentru ornat am folosit 250 ml frisca batuta cu doua linguri de zahar.Pe margini am ornat cu fulgi de migdale si ciocolata alba maruntita.Deasupra cu fructe si pentru ca era un tort de aniversare am confectionat si o inimioara din ciocolata pe care am scris „La multi ani” cu creioane pentru decor de la Dr.Oetker.
Pentru inimioara am topit ciocolata cu putina frisca lichida(doar cat sa se inmoaie,nu trebuie sa fie prea fluida),apoi am turnat-o pe o hartie de copt,pe care desenasem o inimioara si i-am pus pentru suport un betisor de frigaruie.
Imi pare rau ca nu am reusit sa fac o poza cu sectiunea asa cum as fi dorit,de fapt ideea pentru o astfel de sectiune m-a cucerit de cand am vazut-o la tortul Laurei Adamache.Sper ca ati inteles cat de cat ideea.