Tort pentru Sofia

de carmenvlad in Torturi, 6 Feb 2011 | 6855 vizualizari

 

Pe 2 februarie, nepotica mea a implinit 4 anisori. Asa ca ne-am imbarcat in masina cu tort si catel (catelusa noastra Cora) si am plecat la Bucuresti. Iata tortul pentru Sofia.

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru blat
  • 8 oua
  • 8 linguri de zahar
  • 8 linguri de nuca macinata
  • 8 linguri de nuca taiata marunt
  • 4 linguri de faina
  • 2 linguri de cacao
  • 100 g ciocolata menaj rasa
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • coaja rasa de portocale
Ingrediente pentru crema
  • 2 pachete de unt nesarat
  • 2 oua
  • 2 linguri zahar tos
  • 300 g zahar pudra
  • 3 linguri cacao
  • 2 pliculete de zahar vanilat Burbon
  • 50 g fulgi de ciocolata neagra
  • 50 g nuca taiata marunt
Ingrediente pentru sirop
  • 1 cana de zahar
  • 1 cana de apa
  • zeama de la o lamaie
  • esenta de rom
Ingrediente pentru glazura
  • 200 g ciocolata menaj
  • 100 g frisca batuta
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort pentru Sofia:

Blatul se prepara in felul urmator: se separa albusurile de galbenusuri. Se mixeaza albusurile spuma cu cele 8 linguri de zahar si cu zaharul vanilat. Se adauga galbenusurile rand pe rand, se amesteca faina cu cacao, se cerne si se adauga in compozitie, se adauga nuca macinata si nuca maruntita, coaja de portocala. Se taie o hartie de copt dupa forma de tort, se aseaza in forma de tort si se unge cu putin ulei marginile formei. Se rastoarna compozitia in forma si se coace la foc potrivit 30-35 de minute. Se scoate de la cuptor si se lasa sa se raceasca in forma. Dupa ce s-a racit se taie blatul in doua parti.

Crema se prepara in felul urmator: se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma cu 2 linguri de zahar si cu zaharul vanilat. Separat se amesteca galbenusurile cu 100 g zahar pudra si cacao cernuta pe bain-marie pana isi dubleaza volumul. Se mixeaza untul spuma cu 200 g pudra. Se adauga compozitia de galbenusuri, albusurile batute spuma si se omogenizeaza bine. Se da crema la frigider pentru cel putin jumatate de ora.

Siropul se prepara astfel: intr-un ibric se pune zaharul, se adauga apa si se fierbe pana cand siropul este legat. Se adauga zeama de la o lamaie si se mai fierbe putin. Se opreste focul si se adauga esenta de rom. Se lasa siropul sa se raceasca si apoi se trece la asamblarea tortului.

Pentru asamblarea tortului se procedeaza astfel: se taie blatul in doua parti si se insiropeaza. Se aseaza o parte a blatului de tort intr-un platou. Se pune un strat de crema generos, se adauga nuca taiata marunt si fulgii de ciocolata. Se pune apoi a doua parte a blatului de tort. Se imbraca tortul cu crema si se da la frigider pentru aproximativ o ora.

Se topeste 200 g ciocolata menaj pe bain-marie si se glazureaza tortul cu ea. Se orneaza apoi tortul dupa preferinte (eu l-am ornat cu putina frsca).

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort pentru Sofia" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu mere, nuca si suc de portocale

de oanapl 7

ieri la 16:24

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert tort de mere