Chec simplu, economic (ca blat)
Reteta preluata de pe culinar.ro postata de Laura Sava (mii de multumiri pt reteta)
diplomat(crema) preluat tot de pe culinar postat de bulinuta (multumiri)
Modelul a fost ales de fata cea mare si a fost ff incantata de ceea ce a iesit.
Pt blat
- se sparg ouale, intregi si se adauga zaharul:
- se mixeaza putin:
- se adauga laptele si uleiul... eu le-am pus pe amandoua deodata
- si faina cu praful de copt:
Se toarna apoi aluatul in forma
Pt diplomat
Am batut ouale cu zaharul pe baie de abur, am adaugat laptele. Am tinut amestecul pana s-a ingrosat putin, ca o ciulama, apoi am dat la rece. Intre timp, se dizolva gelatina in apa calduta. Am batut frisca... In ciulamaua rece am adaugat gelatina (se dizolva in 1/2 cana apa calduta) si am amestecat bine. Apoi am adaugat frisca si am omogenizat bine.
Am pus in tava cartonul decupat acoperit cu folie( pe niste sipci pt a iesi putin inclinat si a imita aripile desfacute), am pus 1/2 blat taiat in 1/2 dupa forma cartonului 1/2 din amestec peste blatul din forma, am aseazat fructele taiate cubulete, apoi ultima parte de crema si cealalta jumatate de aluat tot asa taiat dupa carton.Am dat la rece cateva ore, apoi am scos si am uns cele 2 jumatati formate cu unt, am unit jumatatile in partea rotunjita si mai inalta, am imbracat in inimioare din pasta de zahar, am 'croit' o rochitica din pasta de zahar, am imbracat o papusa si am pus-o in mijloc. Dupa ce am pozat-o bine mi-am amintit de praful de zana si am presurat si niste praf apoi am mai pozat-o bine.
ps. sper ca am explicat cat de cat sa se inteleaga.
Reteta pastei de zahar postata de Adriana Nicoleta pe culinar.ro
Pasta de zahar este facuta din zahar pudra in proportie de 450 de grame (atentie nu zahar tos facut pudra de voi in robot ci zahar pudra cumparat deoarece contine amidon care e indispensabil pentru reusita acestei paste) amestecat cu 30 ml apa, 5 gr gelatina, 50 gr glucoza.
Se pune gelatina in apa, se lasa sa se umfle, se pune pe foc ca sa se dizolve si se adauga glucoza. Nu trebuie sa fiarba, trebuie numai sa devina lichid.
Se amesteca apoi cu zaharul si se lucreaza ca un aluat, daca se lipeste se adauga zahar, daca e prea tare se adauga apa, se lucreaza ori cu zahar presarat mereu pe masa de lucru ori cu amidon, asta ca sa nu se lipeasca. Se intinde cu sucitorul ca un aluat, cind incepeti sa faceti treaba asta trebuie sa nu va intrerupeti pentru ca pasta cum trece timpul cum se intareste si nu mai e maleabila. Se pune apoi foaia peste tort. Stratul de deasupra poate sa fie uns cu o marmelata sau o gelatina calda ca sa fie lichida, astfel foaia se lipeste si nu aluneca. Si peste foaia de pasta de zahar puneti ce vreti, ori floricele ori jucarele, friu liber fantaziei voastre.