L-am denumit tort Duo, in primul rand pentru ca este preparat cu ocazia zilei de nastere a celor doi baieti ai mei si in al doilea rand pentru ca este in doua culori.
Este cu crema de ciocolata alba si crema de ciocolata neagra, dar si blatul este tot in doua culori, sub forma de zebra.
Pot sa va spun ca a fost fix pe gustul baietilor mei si l-au devorat cu mare placere.
Iar pentru ca am ajuns lpe Bucataras la reteta cu numarul 700, m-am gandit sa sarbatoresc evenimentul cu acest tort.
Pentru blat, separam albusurile de galbenusuri.
Presaram cate putina sare peste ambele.
Mixam albusurile spuma, la treapta superioara a mixerului, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam in continuare pana obtinem o bezea ferma.
Scoatem mixerul si introducem o spatula.
Adaugam galbenusurile si le incorporam usor in bezea, amestecand de jos in sus, pentru a se mentine bezeaua ferma.
Cernem faina impreuna cu praful de copt si o adaugam treptat in compozitia de blat, apoi impartim compozitia in doua parti.
Intr-o parte adaugam nuca si cacaua, iar in cealalta parte adaugam nuca de cocos si merisoarele.
Ungem o forma de tort cu ulei de masline si o tapetam cu zahar pudra, atat la baza cat si pe pereti.
Ne va ajuta astfel sa scoatem mai usor blatul dupa coacere.
Luam cate doua linguri din compozitia neagra si le asezam la jumatatea bazei formei de copt, apoi peste ele adaugam doua linguri din compozitia alba si tot asa pana la epuizarea ambelor compozitii.
Vom obtine astfel un blat bicolor, zebrat.
Coacem blatul pentru 35-40 de minute, la 180 de grade, apoi il lasam sa se raceasca, mai intai in forma, pentru cateva minute, apoi il transferam pe un platou.
Pentru sirop, fierbem apa impreuna cu zaharul vanilat.
Nu am facut un sirop prea dulce, deoarece am pus mai mult zahar la blat.
Pentru crema alba, incalzim smantana si desfacem ciocolata alba in ea.
Nu trebuie sa atinga punctul de fierbere, doar sa fie calda asa incat sa se poata topi ciocolata.
Ciocolata o rupem si o adaugam in smantana calda, apoi amestecam bine pana se topeste ciocolata si se uniformizeaza compozitia.
Dam apoi vasul la rece pentru 30 de minute, dupa care introducem mixerul si mixam pana obtinem o crema spumoasa.
Adaugam apoi mascarponele si mixam in continuare pana la omogenizare.
Impartim crema in doua parti.
O parte o dam la rece pentru a orna tortul cu ea, iar in cealalta parte adaugam merisoarele.
Pentru crema neagra, procedam la fel cu diferenta ca in loc de merisoare adaugam nuca taiata grosier.
Decupam blatul de tort pe orizontala in doua parti si le insiropam bine, mai ales pe margini.
Peste baza blatului intindem mai intai crema neagra, cea cu nuca, apoi imediat intindem crema alba, cea cu merisoare.
Asezam capacul tortului, iar cu ajutorul unui posh cu dui, ornam tortul cu forme de trandafiri, folosind cremele oprite.
Dam tortul la rece cel putin o ora inainte de a-l portiona.
A iesit un tort usor dulce-amarui si cel mai important, pe gustul destinatarilor.
Sa va fie de folos!
1
Cremele de ciocolata nu necesita gelatina, mascarponele avand rolul de a le ingrosa.
2
Pentru prepararea cremelor, nu este necesar ca smantana sa atinga punctul de fierbere si sa-si piarde din proprietati, ci doar sa fie incalzita astfel incat sa se poata desface ciocolata in ea.