Nicio zi fara ciocolata!
Acest tort l-am facut dupa ce m-am uitat pe mai multe retete (JamilaCuisine, Rita si Panacris) si din cate am inteles eu, se face un tort mic ca si diametru, dar inalt. Ei bine, eu l-am facut intr-o tava cu diametrul mai mare si mi-a fost teama ca nu mi-ajunge doar un ou pentru o foaie, asa ca am dublat cantitatile fata de retetele mentionate...si mi-au iesit cam groase foile. Asta ar cam fi singura greseala si nemultumire fata de cum mi-a iesit. In rest, a fost delicios.
Eu va dau reteta asa cum am facut-o, dar voi puteti injumatati ingredientele de la foi ca sa va iasa mai subtiri, asa cum trebuie.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Pregatirea foilor:
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare intr-un castron, dupa care se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, se mixeaza, apoi se adauga faina si se amesteca totul incet, de jos in sus, cu o spatula de silicon. Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor pana cand foaia se rumeneste frumos. Dupa aceea, se ia din tava si se lasa cu hartia de copt pe ea. Se procedeaza la fel si cu celelalte 4 foi (mixerul si castronul se spala pentru ca altfel nu se mai bat albusurile). O foaie se decupeaza in inimioare (sau se taie in 12 felii) si se imbraca in caramel.
Pregatirea cremei:
Se pune o cratita cu apa la foc.
Se mixeaza ouale cu zaharul intr-un craticior pana cand ouale isi tripleaza volumul. Se pune craticiorul pe baia de aburi, atunci cand apa din cratita a fiert, si se tine, mestecand continuu cu o spatula de silicon, pana cand compozitia se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele, amestecand pana cand ciocolata se topeste si se incorporeaza. Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Untul se mixeaza, dupa care se incorporeaza putin cate putin compozitia din oua, zahar si ciocolata.
Caramel:
Se pun toate ingredientele intr-un craticior la foc mic, mestecand din cand in cand, pana cand se topesc.
Asamblare:
Se asambleaza tortul pe un platou: foaie + crema + foaie + crema + foaie + crema + foaie + crema + chipsuri de ciocolata + inimioare imbracate in caramel + nuca macinata.
1
Daca doriti sa nu se intareasca prea tare caramelul pe inimioare, puneti o lingura de apa peste el imediat ce s-a topit tot zaharul si amestecati.
2
Pentru a mentine caramelul lichid cat timp imbracati inimioarele, craticiorul se tine pe baie de aburi.
3
Pentru a face floricele din crema, aceasta trebuie sa fie rece, de aceea este bine sa bagati poshul cu crema circa 5 minute in congelator.