Tort de nunta

de laura_n in Torturi, 12 Oct 2013 | 14541 vizualizari

 

M-am gandit mult si m-am tot razgandit daca sa postez acest tort. NU am poze pe etape, fiind destul de greu sa si pozez. Nu am nici poze de final, frumos facute. Cu siguranta, la urmatorul tort etajat, voi face poze pe etape pentru a fi mai elecvent modul de preparare si montare. Insa, m-am decis intrucat cred ca vor fi de ajutor cateva precizari pentru cei care vor sa se inhame la un astfel de tort. Nu am prelucrat pozele pentru a nu da impresia ca pozele sunt trucate sau preluate de nu stiu unde.

 

INGREDIENTE

  • pt blaturi
  • blat diametru 32
  • 8 oua
  • 8 lg apa
  • 16 lg faina
  • 16 lg zahar
  • 1 vrf cutit colorant rosu
  • sunt necesare 2 blaturi
  • blat diametru 26
  • 6 oua
  • 6 lg apa
  • 12 lg faina
  • 12 lg zahar
  • 1 vrf cutit colorant rosu
  • sunt necesare 2 blaturi
  • blat diametru 20
  • 6 oua
  • 4 lg apa
  • 8 lg faina
  • 8 lg zahar
  • 1 varf cutit colorant rosu
  • este necesar 1 singur blat inalt
  • pt crema intregului tort
  • 1,5 kg mascarpone
  • 1 kg ciocolata alba de calitate
  • 1 kg smanatana proaspata
  • 400 gr zahar pudra
  • 1 kg zmeura proaspata
  • pt crema de unt
  • 700 gr unt gras nesarat
  • 500 gr zahar pudra
  • 2 l apa pt sirop
  • 6 kg fondant alb
  • ornamente fondant
Portii: 70
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de nunta:

Incepem pregatirile cu cateva zile inainte, intrucat sunt multe blaturi de copt. Preparam blaturile dinainte. Ele se vor intari un pic, lucru care ne va fi de ajutor.

Pentru fiecare blat in parte, separam albusurile de galbenusuri. Albusurile cu lg de apa le batem spuma foarte, foarte bine. Adaugam zaharul si mixam foarte bine. Abia cand bezeaua devine lucioasa si foarte tare, adaugam galbenusurile, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Inchidem mixerul, scoatem o paleta si adaugam faina si colorantul. Amestecam manual cu paleta de la mixer pana incorporam toata faina. Atentie, nu amestecati circular, ci de jos in sus. Compozitia trebuie sa ramana spumoasa si tare.

Pregatim forma de copt fie unsa cu unt si tapetata cu faina, fie prevazuta cu hartie de copt.

Turnam compozitia in forma de copt si dam la cuptorul preincins, la foc mediu, pana se coace frumos. Nu deschideti usa la cuptor in primele 30 minute.

Dupa ce am terminat de copt toate cele 6 blaturi, le lasam la racit de pe o zi pe alta si le ambalam in hartie. Le depozitam la rece, dar nu in frigider.

Siropul il facem din 2 litri apa, 400 gr zmeura proaspata si 4 felii lamaie, 10 lg zahar. Punem la fiert intr-un vas, si dupa ce a fiert siropul, lasam sa se raceasca si strecuram. Punem siropul intr-o sticla si dam la frigider.

Cu doua zile inainte de ornare/ montare, pregatim crema.

Batem smantana foarte bine cu cateva lg de zahar pudra si dam la rece.

Topim pe baie de aburi ciocolata alba. Atentie sa nu se arda, nici macar un pic, intrucat isi va schimba culoarea. Dupa ce s-a topit bine, o luam de pe foc si o lasam un pic sa se raceasca.

Intr-un castron, punem branza mascarpone si o mixam cu restul de zahar pudra. Adaugam putin cate putin din ciocolata topita si amestecam bine, bine. La sfarsit, incorporam si frisca rece. Vom obtine o crema demential de buna, densa si fina.

Fiecare blat de tort se taie in cate doua straturi. Vom obtine astfel, pentru fiecare etaj, 4 straturi de blat si 3 de crema. Daca mai este nevoie, mai ajustam blaturile pemargine, cu un cutit foarte ascutit

Folosim un carton pe care ansamblam fiecare etaj de tort. Ideal ar fi sa folosim cate un inel detasabil pentru ca tortul sa se aseze uniform.

Insiropam primul strat de blat, asezam un strat subtire de crema, punem cateva bobite de zmeura si punem iar un strat de crema, astfel incat zmeura sa fie in interiorul cremei. Continuam pana la ultimul strat de blat si incheiem. Dam la frigider pentru cel putin 4-5 ore.

Cu o zi inainte de ornare, pregatim o crema din unt cu zahar pudra. Mixam la viteza maxima compozitia,timp de vreo 10minute. Trebuie sa obtinem o crema fina de unt, spumoasa. Cu aceasta crema imbracam fiecare tort in parte. Aplicam un strat generos de crema. Acest lucru ne ajuta atat la aspect, sa iasa uniform, rotund si cu margini drepte, dar si ca sa protejeze fondantul de siropul din tort. Practic este ca o bariera intre blatul propriu -zis si fondant.

Dupa ce am imbracat torturile in crema de unt, le depozitam la rece cateva ore.

Framantam un pic fondantul si intindem cu un pic de amidon cate o foaie de fondant cu care vom imbraca fiecare tort in parte. Atentie, lasati o margine foarte mare de fondant peste tort, astfel fondantul se va aplica mai usor si nu se vor face cute inestetice. Presam usor deasupra si in lateral, apoi taiem surplusul de fondant. Pastrati totusi o margine de 1-2 cm de fondant pe care il vom baga pe sub tort. La fel, va proteja de siropul care s-ar putea scurge.

Folosim un planator si presam frumos fondantul pe tort, astfel indepartandu-se si eventualele bule de aer ramase sau asperitati.

Odata imbracate in fondant, torturile se depoziteaza la rece urmand sa fie ansamblate.

Folosim o platforma din carton presat care sa poata sustine intreaga greutate a tortului.

Asezam tortul cu diametru mare ca baza. Folosim 4 bete de frigarui, le introducem in  tort, pe mijloc, la o distanta de 5 cm de marginea tortului. Le taiem cu 3-4 mm mai mari decat inaltimea blatului si le introducem la loc in tort. Etajul cu diametru mediu il asezam pe un carton subtire, taiat la diametru cu blatul. Il asezam frumos peste blatul mare si il aranjam sa fie perpendicular. La fel, folosim 4 bete de frigarui pe care le taiem la nivel cu blatul, cu o toleranta de 4 mm maxim mai mari si le introducem in tort.

Urmeaza ultimul etaj, cel mic, la fel asezat pe un carton taiat la acelasi diametru.

Ornam tortul cu flori din fondant, sau cu flori naturale, cu diverse figurine. Eu am inscriptionat cu ajutorul unei imprimante initialele mirilor si urarea Casa de piatra. 

Tortul a cantarit 13 kg. 

TIPS-URI

1

de obicei, torturile imbracate in fondant nu se insiropeaza, se fac blaturi cu textura umeda.

2

daca totusi optam pentru aceasta varianta, folosim dubla cantitate faina, astfel ca blaturile sa iasa mai dense si sapoate sustine greutatea siropului, a cremei,etc.

3

fondantul se poate pregati in casa sau cumpara gata facut.

4

ornamentele din fondant le executam cu cateva zile inainte pentru a se usca frumos.

5

contrastul vizual este deosebit intre blatul de culoare rosie si crema de culoare alba, cu particule de zmeura in interior.

6

folosim ingrediente de calitate, nu facem rabat si astfel obtinem un tort gustos care sa fie pe placul invitatilor.

7

gustam intotdeauna din compozitia de blat, de crema, de sirop inainte de a le coace/ folosi.

8

pentru taiere puteti sa folositi un set de tacamuri pentru tort

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de nunta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

RETETE RECOMANDATE

COMENTARII (42)

alinasava 1

13.11.2013, 16:20

felicitari!superb tortul.

alinasava 1

13.11.2013, 16:21

laura_n 1

13.11.2013, 16:39

multumesc mult, Alina

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort Papusa