Stiu ca sunt o sumedenie de retete pentru acest tort , dar eu am sa va arat cum il fac eu...
Un tort foarte usor si mult apreciat de familia mea.
6 linguri zahar se caramelizeaza in cratita in care vom pregati tortul.Dupa ce zaharul s-a caramelizat( nu se lasa prea mult ca prinde un gust amar)cu miscari de rotatie il intindem pe marginile cratitei.Punem cratita afara la rece sa se intareasca zaharul caramel.
Curatam merele inclusiv de cotor.In locul lasat liber de cotor , cu lingurita punem amestecul format din nuca faramitata, stafidele muiate in rom, zahar si scortisoara.
Asezam merele in cratita cu zaharul caramel racit . Peste ele punem pandispanul facut astfel :
- separam albusurile de galbenusuri
- galbenusurile cu 6 linguri de zahar se mixeaza bine pina cand isi tripleaza volumul. Adaugam apoi zaharul vanilat si apa si amestecam bine.
- albusurile se bat spuma tare.
- faina si praful de copt se adauga compozitiei de galbenusuri.
- 1/2 din albusuri se amesteca incet cu aceasta coca apoi adaugam si cealalta 1/2.
Dupa ce am pus pandispanul peste mere se da cratita la cuptorul dinainte incalzit la 180 grade.Se coace aproximativ o ora si se incearca pandispanul cu scobitoarea.Daca iese curata din pandispan inseamna ca pandispanul este copt.
Dupa ce s-a copt tortul il rasturnam pe o farfurie astfel ca merele ce au fost jos sa fie acum sus.
Se da tortul la rece.
Frisca se face dupa indicatiile de pe plic apoi se orneaza tortul.
Daca este nevoie se mai poate adauga in farfurie sirop de zahar ars....
Pofta mare !