Tortul acesta a fost facut la rugamintea unei vecine care o sarbatorea pe soacra ei.Mi-a cerut asta cu mult drag,asa ca m-am straduit sa iasa ceva deosebit.Sper ca va fi pe placul invitatilor,mai ales ca are foarte multe fructe si o crema lejera cu iaurt.Imi pare rau ca pozele nu au fost prea reusite,recunosc ca nu ma prea pricep sa scot in evidenta aspectul preparatelor.Nu stiu daca voi reusi sa va prezint si sectiunea,dar in pozele intermediare am surprins putin si "interiorul " tortului.
Blat:
Crema de piersici
Crema de visine
Pentru décor am folosit piersici,caise,coacaze rosii,afine,portocale,limetta,kiwi,visine,frisca si tort gelee transparent.
Blatul cu albusul oparit este foarte pufos si nu trebuie insiropat,de aceea mi s-a parut potrivit pentru o combinatie de crema fina si multe fructe.
Se separa ouale.Albusurile se bat cu un praf de sare pana cand se obtine o spuma care sta bat.Zaharul impreuna cu cele cinci linguri de apa si zeama de lamaie se pun pe foc si se fierbe un sirop.Siropul fierbinte se pune peste albusuri mixand in continuare.Spuma va deveni lucioasa si isi va pastra consistenta.Este momentul sa adaugam pe rand galbenusurile si zaharul vanilat.Adaugam incet cele trei linguri de ulei.Amestecam faina cu praful de copt si o incorporam in spuma de oua,amestecand usor pentru ca spuma sa nu se lase.
Punem amestecul intr-o tava tapetata si dam la cuptor pentru 20 de minute.
Lasam blatul sa se raceasca si intre timp pregatim cele doua creme.
Crema de piersici
Frisca se bate spuma (se pune intaritor daca este cazul) dupa care se adauga iaurtul de fructe,amestecand in continuare cu mixerul.Gelatina se pune la hidratat in 100ml sirop de la compot,se pune la incalzit pana se topeste(nu trebuie sa fiarba) si se toarna peste amestecul de frisca cu iaurt,omogenizand bine compozitia.
Piersicile le vom taia bucati ,o parte le vom pune in crema,iar altele le vom folosi la ornat.
Crema de visine
Se prepara la fel ca si prima crema.
Asamblare:
Pentru décor am folosit piersici,caise,coacaze rosii,afine,portocale,limetta,kiwi,visine,frisca si tort gelee transparent.
Taiem blatul in doua pe orizontala.
Se pune o folie in forma in care am copt blatul,punem un strat de crema de piersici,apoi piersicile taiate bucati si iar crema.Asezam primul blat.Apasam putin ca sa se aseze crema cat mai bine intre cele doua blaturi.
Punem crema de visine,tot asa alternand cu visine din compot(din acelea puse la pastrare pentru prajituri).Apoi cel de-al doilea blat.
Punem la frigider pana a doua zi,cand il rasturnam pe un platou si il ornam cu frisca si fructe.