Poate suna ciudat, insa e o combinatie foarte gustoasa. Parol!
Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 170 grade celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza galbenusurile spuma cu 40 g zahar pana cand isi tripleaza volumul, iar culoarea devine pala.
4. Adauga vinul fiert fierbinte peste galbenusuri si mixeaza bine.
5. Incorporeaza faina amestecata cu cacaoa, pudra de portocale si scortisoara in compozitia cu galbenusuri. Pune si bicarbonatul stins cu otet si mixeaza bine.
6. Spala si degreseaza cu otet paletele mixerului si bate albusurile spuma moale cu un praf de sare. Adauga zaharul ramas si mixeaza pana cand spuma devine lucioasa si ferma.
7. Ia din albusurile spuma 2 linguri de compozitie, pune-le in compozitia cu galbenusuri si amesteca cu o spatula.
8. Rastoarna toata spuma de albusuri in compozitia cu galbenusuri si cacao si amesteca usor cu o spatula cu miscari circulare, de sus in jos.
9. Repartizeaza compozitia in 3 tavi ( 17 cm diametru) tapetate cu hartie de copt si introdu-le in cuptor, pe raftul din mijloc pentru 30-40 min, sau pana cand trec testul scobitorii.
10. Dupa ce s-au copt scoate-le si lasa-le sa se raceasca complet (preferabil de pe o zi pe alta).
Crema:
1. Pune capsunele impreuna cu zaharul si amidonul intr-o cratita neaderenta la foc mic. Amesteca din cand in cand si cand vezi ca s-a ingrosat (aprox. 5 min) opreste focul si lasa-le sa se raceasca complet inainte de a trece la pasul urmator.
2. Hidrateaza gelatina timp de 10 min in cei 80 ml lapte, dizolv-o cu grija pe bain-marie si lasa-o sa se racoreasca putin.
3. Mixeaza smantana lichida pana cand capata volum si consitenta.
4. Mixeaza apoi bine smantana cu ricotta/mascarponele, capsunele racite impreuna si cu gelatina.
5.Incorporeaza apoi frisca batuta in compozitite cu ajutorul unei spatule, cu miscari circulare, de sus in jos.
Asamblare:
1. Taie fiecare blat in 2 felii (eu nu le-am taiat egale fiindca m-au mancat degetele si le-am insiropat intai :"> ), si insiropeaza-le pe rand.
2. Imparte crema astfel incat sa-ti rezulte cantitati egale pentru fiecare strat si sa iti ramana si pentru finisat.
3. Aseaza prima felie pe platou, pune putina crema, urmatoarea felie si tot asa pana cand termini. Pune deasupra crema ramasa si finiseaza tortul. Daca vrei neaparat il poti inveli total in crema. Ingtrodu tortul in frigider pentru cateva ore (minim 3).
4. Pune capsunele (eu am folosit congelate, insa acum se gasesc si proaspete) deasupra. Razuieste ciocolata (tinuta la temperatura camerei) cu un curatator de legume si "inveleste" tortul cu ea.
1
Daca vi se pare prea moale crema, puteti mari cantitatea de gelatina.
2
Puteti lasa vinul sa se raceasca complet inaite de a-l pune in blat.