Un tort bestial...pe cuvantul meu!!!
Am gasit o reteta de tort cu whisky (reteta scotiana cica) si l-am prestat. Am fost putin dezamagita de blatul copt care nu era deloc inalt, pufos si sexos. (nu am gasit alta rima)
Dar gustul...domle', gustul...este bestial, pe cuvantul meu :P
Intr-un vas, inmuiem stafidele cu apa, cat sa le acopere si le fierbem cam 10 min, apoi le scurgem si pastram siropul.
Untul moale il mixam cu zaharul. Cand compozitia devine cremoasa, adaugam oul si continuam sa mixam. Incorporam faina, bicarbonatul, un praf de sare, nucsoara, turnand pe parcurs si doua lingurite cu sirop de stafide. Amestecam bine, apoi adaugam stafidele, 1 lingura zeama lamaie, nucile tocate si cele doua linguri de whisky. Turnam compozitia intr-o forma de chec (eu insa am folosit forma rotunda de copt), dar acum recomand o tava de chec. Coacem cam 30 min in cuptorul incalzit la 180 grade C.
Crema se obtine amestecand untul moale cu zaharul. Adaugam 2 lingurite de whisky si lemon curd si amestecam bine. Desfacem cu putin lapte si apoi dam crema la frigider.
Dupa ce s-a copt si s-a racit blatul, se taie in doua straturi (nu a crescut foarte inalt) si se pune un strat generos de crema. Tortul obtinut se imbraca in restul de crema, se rade ciocolata deasupra, se pune o mana de stafide si se pudreaza cu scortisoara. Se da la rece cam o ora dupa care se poate servi.
1
pentru un tort serios (ceva mai mare) recomand dublarea cantitatilor