Tort cu mousse de zmeură şi ciocolată

de diaconta in Torturi, 2 Oct 2014 | 6591 vizualizari

 

Un tort pe care l-am pregătit pentru o aniversare,deci nu am secţiune.
Nu prea am nici poze frumoase,eram prea obosită şi lumina foarte proastă la acea oră.
M-a mulţumit însă faptul că a plăcut celor cărora le-a fost destinat.
Am profitat de faptul că încă am mai găsit zmeură proaspătă la piaţă.Eu iubesc zmeura şi o găsesc foarte potrivită pentru desert,pentru tort în special.Iar în combinaţie cu ciocolată dar şi cu Mascarpone,nu poate fi decât delicioasă.
Ca de obicei,nu prea ştiam cum vreau sa fie acest tort şi l-am „compus” în timp ce-l pregateam.
Pentru cele doua blaturi,am folosit reţeta de pandişpan care îmi place foarte mult.Reţeta o găsiţi aici: http://www.bucataras.ro/retete/blat-de-tort-pandispan-64674.html

 

INGREDIENTE

  • Blat de tort (tava cu diametrul de 28 cm):
  • 7 oua
  • 210 g zahar
  • 210 g faina
  • 5 g praf de copt
  • Sare
  • Vanilie
  • Blat de tort (tava cu diametrul de 20 cm):
  • 4 oua
  • 120 g zahar
  • 120 g faina
  • 5 g praf de copt
  • Sare
  • Vanilie
  • Mousse de zmeura şi mascarpone:
  • 300 g zmeura
  • 100 g zahar
  • 180 g ciocolata alba
  • 150 ml frisca lichida
  • 5 g gelatina
  • 250 ml frisca lichida
  • 2 linguri smântâna 25% grasime
  • 1 lingura miere de albine
  • 100 g Mascarpone
  • Zmeura
  • Crema de ciocolata:
  • 300 g ciocolata cu 55% cacao
  • 300 ml frisca lichida
  • 150 ml frisca lichida
  • Crema de ciocolata pentru decor:
  • 100 g ciocolata 74% cacao
  • 100 ml frisca lichida
  • Crema de zmeura si ciocolata alba(decor):
  • 125 ml ciocolata alba
  • 150 ml frisca
  • 150 g Mascarpone
  • 200 g zmeura
  • 3 linguri zahar gelifiant
  • Sirop:
  • 3 linguri zahar
  • 100 ml apa
  • Zeama de la jumatate de lamâie
  • Glazura de ciocolata:
  • 100 g ciocolata 74% cacao
  • Câteva linguri de lapte
  • 0 lingura miere de albine
  • Dantela de ciocolata:
  • 100 g ciocolata 74% cacao
  • Am mai folosit pentru decor bilute argintii , ornamente roz si de ciocolata.
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu mousse de zmeură şi ciocolată:

Blaturile de tort le-am pregatit cu o zi înainte dupa reteta de aici.

Mousse de zmeura si mascarpone:

Am încalzit 150 ml frisca pâna la punctul de fierbere apoi am pus în ea 180 g ciocolata alba maruntita(se poate razui).

Am amestecat cu un tel pâna ce ciocolata s-a topit.

Am pus apoi ciocolata la congelator pentru o ora.

Gelatina am hidratat-o cu apa rece(apa cât sa acopere gelatina)

In acest timp,am amestecat 300 g zmeura cu 100 g zahar,am încalzit amestecul pâna s-a topit zaharul,apoi am pasat printr-o sita deasa ca sa elimin semintele.

Am pus din nou pe foc si am fiert doua trei clocote.

Am lasat sa se racoreasca putin si cât a fost înca calduta,am pus gelatina si am amestecat pâna ce aceasta s-a topit.

Am scos ciocolata de la congelator si am mixat-o putin.

Am mixat si 250 ml frisca cu smântâna si mierea de albine, pâna a prins consistenta,nu trebuie sa stea băţ.

In zmeura racita am pus 2-3 linguri de frisca batuta,dupa care am încorporat în frisca ramasa.

Am amestecat apoi mousseul de zmeura cu crema de ciocolata si mascarpone.

Am pus crema la frigider sa se întareasca.

Sirop:

Am fiert toate ingredientele,apoi am racit siropul.

Crema de ciocolata:

Este crema cu care am îmbracat tortul. Am topit pe baie de aburi 300 g ciocolata 55% cacao cu 300 ml frisca. Am lasat la frigider pâna s-a întarit. Am mixat apoi si am adaugat treptat  150 ml frisca. Am obtinut o crema pufoasa dar mai deschisa la culoare.

Crema de ciocolata pentru décor:

Ciocolata împreuna cu frisca am pus-o pe baie de aburi pâna s-a topit. Am lasat-o sa se raceasca la frigider.

Crema de zmeura si ciocolata alba:

Cu aceasta crema am decorat partea de sus a tortului.

Mai întâi am pregatit jeleul de zmeura. Am amestecat zmeura cu zaharul gelifiant,am încalzit-o cât sa se înmoaie zmeura,am trecut-o prin sita ca sa elimin semintele,apoi am pus-o iarasi pe foc. Am lasat-o sa fiarba cam 5 minute pâna s-a îngrosat. Am lasat-o sa se raceasca.

Am încalzit frisca pâna la punctul de fierbere,apoi am pus ciocolata alba maruntita si am amestecat cu un tel pâna ce aceasta s-a topit. Am pus ciocolata la congelator pentru o ora Dupa acest timp am mixat ciocolata pâna a devenit  cremoasa. Am mixat crema Mascarpone apoi am pus treptat ciocolata alba peste ea. Am împartit crema,o parte am lasat-o asa alba,iar cealalta am amestecat-o cu jeleul de zmeura.

Am asamblat tortul,urmând ca apoi sa pregatesc glazura si dantela de ciocolata.

Am taiat cele doua blaturi de tort pe orizontala,cel mare în doua iar cel mic în trei parti.

Am însiropat blatul mare de tort.

Cel mic,am preferat sa-l las fara sirop.

Am pus zmeura în mousseul de zmeura si am pus crema între blaturi.

Am mai presarat zmeura si peste crema pe fiecare strat.

Am lasat tortul la frigider sa se întareasca  crema.

Am pregatit apoi glazura de ciocolata si am pus-o deasupra tortului.

Pentru glazura,am topit ingredientele pe baie de aburi si am lasat-o pâna s-a racit putin dar trebuie sa fie destul de fluida ca sa se poata turna deasupra tortului.

Am îmbracat tortul în crema de ciocolata.

Am ornat pe blatul mai mic cu crema de ciocolata,iar deasupra cu crema ce zmeura si ciocolata alba.

Pentru dantela de ciocolata,am topit pe baie de aburi 50 g ciocolata  iar când aceasta a devenit fluida,apoi am temperat-o cu celelalte 50 g maruntita(sau data pe razatoare).

Am amestecat pâna ce aceasta s-a topit si am obtinut un amestec omogen.

Cât timp ciocolata s-a racit,am taiat hârtie de copt de lungime egala cu circumferinta tortului si la fel de lata cu înaltimea blatului de jos.

Am pus ciocolata într-un poş si am desenat o dantela pe hârtia pregatita.

Am lasat ciocolata sa se întareasca atât cât sa nu curga si sa-mi permita sa manevrez hârtia.

Pentru o aderenta mai buna,am mai pus putina crema de ciocolata pe partea de tort unde am lipit dantela.

Am lipit apoi cu grija dantela pe marginea tortului presând usor hârtia pe tort.

Am lasat la frigider pâna ce ciocolata s-a întarit,apoi am desprins usor hârtia.

Acestea fiind scrise,nu-mi ramane decât sa-i urez sarbatoritei  `La multi ani!` si sa sper ca am sa va inspir cu acest tort.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu mousse de zmeură şi ciocolată" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

diaconta 1

03.10.2014, 14:37

Mihaela,de multe ori ma gandesc ca nu citeste nimeni retetele mele,d-apoi sa le si puna in practica.
Nu sunt complicate,doar ca incerc sa le scriu cat mai explicit.

Geanina87 1

03.10.2014, 16:32

delicios

Rocsi 1

03.10.2014, 20:44

Torturile ce ies din mainile tale sunt MINUNATE! Te felicit!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort de ciocolata fructat