Ieri a fost ziua sotului meu si ,normal,am facut tort.Am vrut sa fie un pic mai deosebit,dar m-am gandit si la martisorNu am facut un tort alb-rosu,ci unul crem-roz.Initial m-am gandit la ceva cu fructe,dar pana la urma am ales aroma de trandafiri si caise.Mi s-a parut potrivita combinatia,atat la culoare cat si ca gust.Aroma acrisoara a caiselor compenseaza placut parfumul dulce-aromat al trandafirilor.A iesit un tort racoros,foarte parfumat si cu un gust dulce-acrisor.
Pentru blat se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu sarea, se adauga uleiul si apa. Albusurile se bat spuma tare, ca pentru bezea. Treptat se adauga zaharul si se mixeaza pana acesta se topeste. Se incorporeaza amestecul de galbenusuri amestecand incet, cu o spatula. Se adauga faina amestecand incet, de jos in sus.
Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor. Se face proba scobitorii pentru a vedea daca e gata. Se scoate si se lasa sa se raceasca.
Intre timp se pregatesc mousse-urile. Smantana se mixeaza cu zaharul. Cand e aproape gata se adauga siropul de trandafiri si se mixeaza in continuare. Gelatina se pune la hidratat in putina apa pentru 10 minute, dupa care se incalzeste putin, cat sa se dilueze. Se toarna in frisca si se mixeaza sa se omogenizeze. Se da la frigider pentru o ora.
Mousse-ul de caise se pregateste la fel ca cel de trandafiri, doar ca in frisca se adauga nectarul de caise.
Vreau sa mentionez ca atat siropul de trandafiri cat si nectarul de caise sunt facute de mine, asa sunt foarte aromate, rezultand mousse-uri cu gusturi apropiate de cele naturale.
Blatul se taie pe orizontala, in trei. Ambele mousse-uri se impart in doua. Pe prima foaie se pune jumatate din mousse-ul de trandafiri, iar peste el jumatate din mousse-ul de caise. Se acopera cu a doua foaie peste care iar se pune mousse de trandafiri, apoi mousse de caise. Se acopera cu ultima foaie.
Deasupra, am topit niste pastile de ciocolata rosie de la Wilton cu un pic de lapte si am facut o glazura, apoi m-am jucat cu un pic de frisca. Se poate face un jeleu din dulceata de trandafiri.