Un tort pe care l-am făcut în dublu exemplar,dar tot nu am reuşit să fac poze prea reuşite.Totuşi am zis că merită să scriu reţeta pentru că a fost foarte apreciat de cei care l-au gustat.
Prima oară am pregătit tortul pentru prietenii mei bucătăraşi,cu care s-a nimerit să îmi sărbătoresc ziua de naştere.Apoi l-am pregătit şi pentru colegele de serviciu şi musafirii de acasă.
Nu l-am ornat prea frumos pentru că nu a fost timp de aşa ceva.
Nu l-am vrut nici prea complicat deoarece la Păltiniş nu am prea avut cine ştie ce condiţii pentru asta.
Am avut trei blaturi(unul cu cacao),o cremă de mascarpone cu lapte condensat ,jeleu de zmeura,vişine în sirop şi l-am îmbrăcat cu ganache de ciocolata.
Am procedat la fel pentru toate cele 3 blaturi,doar la cel cu cacao,am înlocuit o parte din faina cu cacao.
Am mixat ouale întregi cu un praf de sare si zaharul pâna ce si-au triplat volumul si paletele mixerului lasau urme ca si într-o crema.
Am adaugat faina în doua reprize,amestecând usor cu un tel pentru a nu pierde aerul încorporat.
Am pregatit tava,am pus pe fundul ei hârtie de copt si am uns marginile cu unt.
Am pus compozitia în tava si am pus la cuptor.Primele 10 minute la 200 de grade,apoi am redus la 180 de grade si am mai lasat 15 minute.
Pentru siguranta puteti sa testati cu o scobitoare,dar în nici un caz nu deschideti cuptorul mai devreme de 20 de minute.
Pentru ca am folosit o tava mare,nu este nevoie de un timp mai îndelungat pentru coacere.
Am pregatit jeleul de zmeura.
Am dizolvat amidonul cu putin sirop,apoi am completat cu restul de sirop si am pus cratita la foc mic,amestecând pâna s-a îngrosat.
L-am lasat sa se raceasca.
Am pregatit apoi crema de ciocolata,deoarece trebuie sa stea la rece.
Am încalzit smântâna pentru frisca pâna la punctul de fierbere(atentie sa nu o fierbeti!).Am pus în ea ciocolata taiata bucati si am lasat-o sa se topeasca,fara a amesteca.
Când s-a topit,am amestecat cu un tel si dupa ce s-a racit,am pus-o la frigider pentru câteva ore.
Dupa acest timp,am mixat-o pâna a devenit cremoasa.
Atentie sa nu o mixati prea mult pentru ca se va taia.
Pentru al doilea tort,am adaugat si ghimbir razuit în crema de ciocolata.Mie îmi place combinatia de ciocolata cu ghimbir.
Am pus foile de gelatina la hidratat în apa rece.
Am încalzit laptele condensat suficient cât sa se poata dizolva gelatina în el.
Nu trebuie sa-l înfierbântati.
L-am lasat sa se raceasca,amestecând din când în când.
Am mixat frisca,apoi am adaugat alternativ mascarpone si lapte condensat.
Daca crema este prea moale,o lasati la frigider pâna ce se mai întareste.
La mine nu a fost cazul,am putut sa montez imediat tortul.
Am însiropat blatul cu siropul de la visine.
Peste primul blat am pus un strat de jeleu de zmeura,un strat generos de visine,apoi crema de mascarpone.
Al doilea blat,însiropat si acesta,jeleu,visine si crema de mascarpone.
Dupa ce am pus si al treilea blat însiropat,am îmbracat tortul cu ganache de ciocolata.
L-am ornat foarte simplu.
S-aveţi poftă !!!