L-am facut pentru ziua fetitei mele. A fost racoros si delicios ! Pregatirea dureaza 2 zile, dar merita tot efortul !
Blatul:
- separam albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma, iar galbenusurile se amesteca cu uleiul si cu zaharul pana se topeste zaharul, apoi se amesteca albusurile cu crema de galbenusuri. Se pune praful de copt peste faina, se adauga in ploaie peste crema de oua. Se imbraca o cratita sau o tava (in functie de cum se doreste sa iasa tortul - rotund sau dreptunghiular) cu hartie de copt. Se introduce la cuptor si se face testul cu scobitoarea. Cand nu se mai lipeste inseamna ca este gata. Este de preferat sa se faca blatul cu o zi inainte de asamblare.
Crema ganache:
Toate cele 3 creme se fac la fel.
Se marunteste ciocolata si se pune intr-un vas impreuna cu frisca. Se pune pe foc mic pana se topeste bine ciocolata. Se lasa la racit dupa care se lasa la frigider peste noapte. A doua zi se hidrateaza gelatina in lapte si se bate crema obtinuta pana isi dubleaza volumul si devine o crema fina si pufoasa. Se pune gelatina hidratata cu laptele si se mai bate pana se amesteca bine. Cremele se fac una dupa alta cu pauza de o ora. Ganache-ul se face cu o zi inainte, iar crema se face cu pauza intre ele pentru a avea timp sa se inchege si sa nu se amestece intre ele.
Asamblarea:
Se insiropeaza blatul usor cu suc de fructe, compot sau un sirop de zahar. Nu trebuie sa balteasca in sirop, doar se stropeste blatul. Se pune crema de ciocolata amaruie, se intinde bine, se niveleaza si se introduce o ora la frigider. Se face a doua crema de ciocolata cu lapte si se procedeaza la fel ca si cu cea de ciocolata amaruie. Se lasa tot o ora la frigider. Apoi si crema de ciocolata alba. Dupa ce s-a asamblat si cu ultima crema si s-a lasat sa se intareasca se trece la ornat. Se imbraca cu frisca lasand centrul tortului neornat, sa arate exact ca o rama foto. Se pun capsunile taiate in centru si apoi se toarna jeleul care se pregateste conform instructiunilor de pe plic. Trebuie sa te misti repede ca se incheaga foarte rapid. Se lasa cateva ore la frigider si apoi se taie dupa preferinta.
Chiar daca este complex ca si metoda de preparare merita tot efortul !
1
In crema de ciocolata alba se poate adauga piure de capsuni sau visine
2
Se poate adauga intre creme si fructe proaspat taiate sau din compot
3
Ornarea se poate face dupa preferinta, jeleul nu este obligatoriu.