Pentru bezeau m-am inspirat de la Ancuta, careia ii multumesc! :-* A iesit ceva extraordinar! Cam asa arata si acest tort in interior http://www.bucataras.ro/retete/tort-cu-bezea-si-crema-de-vanilie-39385.html, nu am sectiune deoarece l-am facut cadou cuiva cu ocazia zilei de nastere!
Blat de cacao:
Bezea cu nuca:
Sirop:
Crema de vanilie:
Blat: separam albusurile de galbenusuri.
Mixam albusurile spuma cu un praf de sare.
Dupa ce s-au intarit, adaugam cate o lingura de zahar si continuam sa
mixam pana obtinem o spuma lucioasa.
Adaugam galbenusurile amestecate cu apa, uleiul si esenta de rom, apoi
amestecam usor cu o spatula de jos in sus.
Faina o amestecam cu cacaoa si praful de copt apoi o adaugam peste
albusurile batute spuma si omogenizam.
Tapetam o tava rotunda (cu diametrul de 26 cm) cu hartie de copt si putin
ulei.
Turnam aluatul, nivelam si dam tava la cuptorul preincalzit pana cand blatul
trece testul scobitorii.
Sirop: intr-un ibric punem apa si zaharul si lasam sa fiarba pana cand
zaharul se topeste.
La final adaugam esenta de rom, si lasam siropul sa se raceasca.
Blatul de bezea: mixam bine albusurile cu un praf de sare iar apoi adaugam
zaharul si mixam pana se topeste si obtinem o spuma lucioasa.
La final adaugam nuca macinata amestecata cu faina.
Amestecam usor, cu o spatula pana se incorporeaza.
Punem bezeaua in tava rotunda (aceiasi in care am copt blatul) tapetata cu
hartie de copt si putin ulei.
Coacem la foc mediu, pana se rumeneste usor deasupra.
Scoatem apoi din tava si lasam bezeaua sa se raceasca.
Crema de vanilie: mixam galbenusurile spuma cu zaharul.
400 ml de lapte ii punem pe foc la incalzit.
Dizolvam faine in laptele ramas (100 ml) apoi il adaugam peste laptele cald.
Turnam compozitia in fir subtire peste galbenusurile mixate spuma.
Punem compozitia de foc mic, pe baie de aburi si amestecam pana se
ingroasa.
Dam deoparte si acoperim cu folie de plastic (pentru nu se forma coaja
deasupra) si lasam sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit adaugam cate o lingura peste frisca batuta, amestecand
usor, de jos in sus cu o spatula.
Asamblare: pe un platou rotund asezam o foaie de cacao insiropata,
intindem jumatate din crema, acoperim cu blatul de bezea, intindem restul
de crema iar apoi punem si ultima foaie de cacao insiropata.
Ornam dupa preferinta, eu am ales sa il imbrac in frisca, sa il ornez pe
margine cu alune
caramelizate, iar deasupra am facut un trandafir din fondant si ornamente
sclipitoare, galben si mov.