Dupa reteta de "Tort caramel" a lui Miha! Multumesc Miha!
Blat:
Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare cu un praf de sare. apoi se adauga zaharul si se bate in continuare pana se obtine o bezea tare. Galbenusurile le amestecam foarte bine cu uleiul, dupa care le incorporam incet in bezea, amestecand cu o lingura de lemn. Faina o amestecam cu amidonul si praful de copt si o incorporam si pe ea in amestecul de mai sus. La final adaugam ciocolata taiata marunt.
Aluatul obtinut il trurnam intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu.
Crema:
Omogenizam foarte bine galbenusurile cu amidonul.
Gelatina o punem la inmuiat in cateva linguri de apa rece.
Zaharul il caramelizam pana devine auriu si adaugam laptele fierbinte, punem din nou pe foc si tinem pana se topeste caramelul, amestecand incontinuu. Luam de pe foc si turnam caramelul fierbinte peste galbenusuriile cu amidon, cu atentie pentru a nu se forma cocoloase. Punem din nou pe foc, amestecand continuu pana crema incepe sa se ingroase. Crema va avea consistenta unei smantani. lasam sa se raceasca putin, apoi adaugam gelatina hidratata, amestecand foarte bine. Dam crema la rece, pana incepe sa se intareasca.
Frisca lichida o mixam pana se intareste, apoi o adaugam lingura cu lingura in crema, mixand in continuare. La sfarsit adaugam ness-ul si mixam pana la omogenizare.
Taiem blatul de tort in 3, crema o impartim intre blaturile insiropate. Pastram putina crema si imbracam marginea laterala a tortului.
Glazura:
Ciocolata o rupem bucatele si o topim impreuna cu untul si frisca lichida. Dupa ce s-a racorit adaugam esenta de rom. Lasam glazura la rece si cand a ajuns la consistenta unei smantani o turnam peste tort.
Ornam tortul cu frisca lichida batuta cu o lingurita de ness si nuci prajite si taiate.