Un tort cu multe peripeţii şi schimbări de design,pe căldura asta cred că era oarecum explicabil.Un tort care m-a costat camera foto,dar cred că doar oboseala îşi spunea cuvântul.Dacă la exterior nu a ieşit ceea ce mi-am propus,în interior a fost ceea ce am planuit,cremos şi răcoritor.
Sper că veţi fi îngăduitori cu „decorul” ,e prima oară când folosesc pasta de zahăr şi nici nu mă tentează s-o mai folosesc pentru că nu am îndemânarea necesară pentru asta.
Pentru că nu am poză cu secţiunea(tortul a fost pentru cineva)am pus poze intermediare din care cred că vă veţi da seama cum este şi în interior.
Pentru blat:
Pentru crema de caise:
Pentru crema de afine:
Pentru ornat:
Mai întai am pregatit blatul.
Am mixat cele cinci oua cu un praf de sare si zaharul pana cand isi dubleaza volumul si se deschid la culoare,poate dura chiar 20 de minute.
Am adaugat uleiul în fir subtire mixând în continuare.
Am amestecat faina cu praful de copt,am adaugat-o pa rând în compozitie,amestecând usor cu un tel pară.
Am pus si esenta de vanilie.
Am pregatit o tava de tort cu pereti detasabili,am pus hârtia de copt doar pe fundul tavii,prinzând-o cu inelul formei,capetele ramânând in afara tavii.
Am uns in interior marginile tavii cu unt.
Am pus compozitia întava si am introdus in cuptorul preincalzit pentru 30 de minute.
Este copt când scobitoarea iese curata din blat.
Am oprit focul si am lasat blatul sa se raceasca in cuptor.
Dupa ce blatul s-a racit complet,am pregatit cremele,în acelasi timp dar separat cea cu afine si cea cu caise.
Am pus gelatina la hidratat cu putina apa rece in doua boluri separate.
Am pasat in blender separat caise le si afinele.
Le-am amestecat fiecare cu cate 70 gr zahar si le-am dat un clocot,apoi le-am lasat sa se raceasca.
Am mixat frisca si am lasat-o la frigider.
Am mixat iaurtul care nu trebuie sa fie rece,am încorporat piureul de fructe.
Am incalzit gelatina la microunde(puteti de pe baie de aburi),apoi am încorporat-o încet în crema de iaurt.
Aveti grija sa nu fie diferenta de temperatura intre cele doua compozitii.
Am scos frisca de la frigider si am amestecat-o usor cu o paleta cu crema de iaurt.
Pentru asamblare am confectionat niste „pereti” din carton înveliti în folie de aluminiu,tortul fiind destul de înalt,inelul formei ar fi fost insuficient.
Am taiat blatul in doua pe orizontala.
Am asezat prima jumatate pe un platou,am pus „peretii” strans lipiti de blat.
Am pus cate un polonic de crema din fiecare compozitie,obtinând efectul de „zebra”.
Am asezat deasupra cel de-al doilea blat si am lasat la frigider peste noapte.
Am ornat cu pasta de zahar si frisca.
Ar fi trebuit sa fie coala de ciocolata,dar …asta e.