- Pandispan:
- 4 oua
- 120 g faina
- 120 g zahar
- un varf de cutit de sare
- 1 lingurita coaja de portocala
- Crema:
- 250g ciocolata
- 200 ml frisca lichida/smatana dulce
- 50 g unt/margarina la temperatura camerei
- 1/2 lingurita de esenta de portocale.
- Sirop:
- 2 linguri de cafea instant
- 1 lingura de zahar
- 1 lingurita esenta de portocale
- 350mlapa
- Glazura:
- 150g ciocolata
- 4 linguri frisca lichida
- 1 lingurita unt.
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute
MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de ciocolata si aroma de portocala:
Crema:
- Rupi ciocolata intr-un vas si adaugi untul moale(la temperatura camerei) peste ea.
- Frisca o fierbi pana da un clocot si o adaugi peste ciocolata.
- Amesteci usor cu lingura si o lasi 8-10 minute .
- Dupa expirarea timpului iei un tel si amesteci circular in crema,
- Adaugi esenta o dai la rece pana se intareste mai bine (30 de minute).
Pandispan:
- Mixam ouale intregi cu zaharul si un varf de sare pana cand compozitia isi tripleaza volumul si se deschide la culoare.
- Radem coaja de portocala si o punem peste compozitia de ou.
- Adaugam putin cate putin faina cernuta si amestecam de jos in sus.
- Turnam aluatul intr-o forma tapetata cu unt si faina sau tapetata cu hartie de copt si nivelam
- Dupa care lovim forma de masa de cateva ori ca sa eliminam aerul.
- Cand e auriu atunci este gata.
- Stingem cuptorul, intredeschidem usa la cuptor punand o lingura de lemn(in cazul meu).
- Nu trebuie sa il lasam neaparat sa se raceasca complet ci sa se obisnuiasca cu temperatura bucatariei.
Sirop:
- Fierbem apa si adaugam peste cafeaua instant.
- Adauzam zaharul si esenta de portocale, amestecam usor.
- Lasam sa se raceasca.
Glazura:
- Topim ciocolata impreuna cu frisca.
- Adaugam lingurita de unt si amestecam.
Asamblare:
- Taiem blatul in 3.
- Asezam o foaie pe un platou dar nu inainte a a pune o lingurita de crema pe fundul platoului(in felul acesta stim sigur ca nu ne v-a aluneca tortul):).
- Insiropam blatul si intindem jumatate din crema de ciocolata.
- Asezam peste crema ce-a de-a doua foaie si o presam usor pe toata suprafata.
- Insiropam si a doua foaie si intindem restul de crema.
- Punm si cel de-al treilea blat, il presam peste crema si il insiropam.
- Il dam la rece si intre timp pregatim glazura.
- Topim ciocolata in 4 linguri de frisca
- Glazuram cu ciocolata topita.
- Dam tortul la rece cateva ore dupa care o putem portiona si servi.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de ciocolata si aroma de portocala" nu uita sa-i faci un review.