Pentru cei ce sunt mari iubitori de ciocolată, sigur acest tort va fi cel mai bun tort dintotdeauna.
Ingredientele se pregătesc cu cel puțin o oră inainte. Avem nevoie de untul la temperatura camerei, la fel și de ouă.
Se încălzește cuptorul la 180 grade C. Pregătim 2 vase identice pentru tort cu diametrul de maxim 20 centimetri. Se ung cu unt și se tapetează cu hârtie pergament.
Într-un vas cernem făina cu cacao, praful de copt, bicarbonatul, cafeaua instant și sarea. Untul se amestecă cu zahărul până devine o cremă. Adăugăm pe rând cele 3 ouă, amestecând bine după fiecare. Adăugăm treptat amestecul de făină, turnând în același timp laptele călduț și apa clocotită. Adăugăm esența de vanilie și dulceața de afine amestecând ușor cu o lingură. Distribuim compoziția în cele două tăvi pregătite din timp. Dacă nu aveți două tăvi, sigur că se pot coace pe rând, dar nu coacem toată compoziția în aceeași formă. Se dau la cuptor pentru 30-35 minute, sau până iese scobitoarea curată din centrul blatului. Se lasă 10 minute să se răcească în formă, apoi scoatem și lăsăm să se răcească complet.
Pentru cremă batem 400 ml frișcă cu 2-3 linguri de zahăr și 1 lingură zahăr vanilat. Topim în bain-marie ciocolata amestecată cu 100 ml smântănă. Când s-a topit toată ciocolata se amestecă bine până la omogenizare și se lasă la răcit. Dacă vă grăbiți se poate da 15 minute la congelator. Înainte de asamblare amestecăm jumătate din frișca bătută cu crema de ciocolată și se împarte în două parți egale, cu o parte o să umplem tortul, cu o parte o să ornăm.
Tăiem fiecare blat în două pe orizontală. Aranjăm un blat pe un platou, punem jumătate din crema pentru umplutură, aranjăm alt blat, punem frișca, răspândim pe toată suprafața dulceață de afine. Acoperim cu alt blat, restul de cremă pentru umplutură, ultimul blat și îmbrăcăm tortul cu restul de cremă.
Ornăm după dorință. Eu am făcut cu o furculiță striații pe margine, iar pentru un pic de culoare am adăugat din frișcă o floricică.
Poftă bună!