Inspiratia acestui tort a venit de la iubirea neconditionata pe ca i-o port cafelei. :))
Stateam in dubii daca sa va spun reteta sa nu datorita faptului ca e cam ""ciufulit" la aspect, dar la ce gust are am zis c-ar fi pacat sa nu v-o impartasesc.
1. Preincalzim cuptorul la 190 grade celsius.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Batem galbenusurile cu 60 g zahar, pana cand se deschid la culoare si cresc in volum.
4. Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam restul de zahar si mixam pana cand acesta se dizolva iar spuma formata este tare.
5. Turnam galbenusurile batute in albusuri si amestecam cu o spatula, de sus in jos, cu cat mai putine miscari.
6. Cernem in compozitie faina amestecata cu cacao in trei transe amestecand usor cu spatula/lingura.
7. Punem cafeaua si omogenizam.
8. Repartizam compozitia in 3 tavi (17 cm diametru) tapetate cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 35 min, sau pana cand trece testul scobitorii.
9. Dupa ce s-au copt scoatem blaturile la racit pe un gratar.
Crema:
Amestecam smanatana pentru frisca cu cappuccino si cu inaritorul de frisca si mixam pana cand aceasta creste in volum si devine ferma.
!!!!Preparati crema in doua transe, jumatate cand asamblati tortul si cealalta jumatate cand il scoateti din frigider pentru a-l finisa.
Sirop:
Amestecam cafeaua cu apa si cu zaharul si fierbem 2 minute.
Asamblare:
1. Punem primul blat, insiropam, asteptam 5 minute, punem 200 g crema de cappuccino, al doilea blat, insiropam, asteptam cateva minute, inca 200 g crema si ultimul blat pe care il vom insiropa. Bagam tortul la frigider pentru cel putin 2 ore. 2. Pregatim a doua parte de crema, scoatem tortul de la frigider si il imbracam cu ea. Pudram cu cacao si punem din loc in loc boabe de cafea, apoi bagam la frigider pentru minim 2 ore.
P.S.
Eu folosesc cafea naturala in blat pentru un plus de aroma si de textura, dar daca nu va place o puteti inlocui cu cafea solubila.