Este un tort delicios!Cand am auzit pentru prima data de el am spus din start :trebuie sa-l incerc!Este o reteta foarte veche pastrata si data mostenire fetelor din familie, de o doamna din Focsani.Dar, uite ca a ajuns si la mine,care nu fac parte din familia respectiva.
Pentru inceput caramelizam 3 linguri de zahar in cratita pe care o vom folosi.
Zaharul il caramelizam la foc mic pentru a evita arderea.Sfat!Nu plecati de langa aragaz!!!
Cu zaharul caramelizat tapetam peretii si fundul cratitei.Lasam la racit.
Albusurile se mixeaza bine cu un praf de sare,adugam apoi zaharul lingura cu lingura si mixam pana devine o bezea ferma(daca intorci vasul cu susul in jos nu curge).
Scoatem telurile si adaugam cele 3 linguri dulceata de treandafir putin cate putin amestecand usor cu o paleta de jos in sus .
Compozitia obtinuta se toarna in cratita tapetata cu zaharul ars.
Cratita se pune in alta cratita mai mare cu apa fierbinte in ea.
Dam la cuptorul incins la 170 grade pentru 30-35 minute.Se face testul cu scobitoarea.
Cand este copt inchidem focul d,deschidem usa cuptorului si-l lasam sa se raceasca in cuptor.
Cand este bine racit se scoate cratita cu blatul si se rastoarna pe platou,punand platoul deasupra si intorcand cu o miscare energica.
Daca are mult sirop de zahar ars ,acesta se absoarbe cu un servetel.
Frisca se bate cu mixerul.In ea am pus o lingura de zahar cu petale de trandadir luat din Germania.
Se orneaza cu frisca dupa bunul plac .
1
pentru aceasta cantitate am folosit o cratita cu diametrul de 22 cm.
2
Dupa ce am vazut ca se rumeneste frumos ,am dat focul la 150 grade.
3
Inainte de a-l rasturna putem pune deasupra piscoturi,care prin rasturnare vin dedesubt.
4
Am pus putin sirop pe platou,ca sa va arat ca NU asa trebuie sa fie,ci ca pe farfurie