La multi ani! pentru toti bucatarasii care poarte numele Sf. Arhangheli Mihail siGavriil pe care ii sarbatorim astazi cat si celor apropiati lor.
Blatul:
Se mixeaza albusul de la cele 3 oua cu zaharul pana stau pe teluri,se adauga galbenusurile , apoi cele 3 linguri cu nuca si faina amestecandu-se usor de jos in sus. Intreaga compozitie se toarna intr-o forma cu marginile detasabile. Forma poate fi unsa cu ulei sau tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptorul preincalzit timp de 35-40 min. sau cand incepe sa se rumeneasca se face testul cu scobitoarea.
Cat blatul sta la copt se pregateste frisca:smantana se bate cu zaharul vanilat si intaritorul de frisca circa8-10 min.
Cand blatul este copt se lasa sa se raceasca in forma, apoi se scoate ,se taie in 3 parti.
Crema1: 250 g. duceata de gutui se mixeaza bine si se amesteca impreuna cu frisca.
Crema 2: va pun putin la munca si va rog sa cautati PELTEA DE GUTUI in retetele mele. 150g. peltea am pus-o pe foc si am inmuiat-o putin. Separat am pus la inmuiat gelatina. Am pus gelatina peste pletea si am tinut-o pe foc pana s-a topit gelatina. Am lasat sa se raceasca putin si apoi am introdus vasul in congelator pentru 15-20 min.
Siropul: pentru insiropat se foloseste sirop din compotul de gutui.
Asamblare: o parte din blat se insiropeaza , se pune crema 1, blatul urmator, sirop si crema de peltea, al treilea blat +sirop. Ornarea ramane la dorinta fiecareia.
1
Nuca poate fi inlocuita cu migdale sau alune.
2
Crema de peltea este practic un jeleu de gutui.
3
Pentru ornare am caramelizat 3 linguri de zahar si am facut diferite figurine.Zaharul ars l-am turnat pe o hartie de copt uns cu f. putin ulei.