Protagonistele acestei retete sunt clatitele. Clatita este originara din nord-vestul Frantei .Varianta dulce poarta numele de ''crepes'' iar cea sarata de ''galette'' .Se spune ca original clatitele se serveau cu cidru. Astazi umpluturile variaza ...simple,spataculoase,dulci,sarate ...oricum ar fi , sunt mereu un deliciu.
In reteta ce o propun , rolul principal ca umplutura il are salsa-pesto . Pesto este o salsa cu origine in Italia, mai exact in regiunea Liguria si are ca ingredient principal busuiocul .
Acest tort-aperitiv cere timp si rabdare dar rezultatul va garantez ca este pe masura !!!
Pentru aluatul de clatite :
Pentru umplutura :
Pentru sos bechamel :
In plus :
Cartofii ii spalam si ii punem la fiert intregi,cu tot cu coaja in apa rece cu sare .Cand cartofii au fiert, ii scurgem bine de apa si ii lasam sa se raceasca.Apoi ii curatam de coaja si ii feliem cat mai egal de grosime .
Punem o oala cu apa si sare la fiert. Cand apa clocoteste,punem fasolea verde si lasam sa fiarba la foc potrivit.Cand fasolea verde este fiarta, o scurgem bine de apa.
Prepararea clatitelor :
Intr-un bol punem cele doua oua intregi si le amestecam cu ajutorul unui tel, cu 100 gr faina si un varf de sare . Adaugam apoi putin cate putin laptele si la urma busuiocul uscat . Amestecam bine toate ingredientele pana obtinem un aluat de consistenta unei smantani .
Lasam sa se odihneasca pentru circa 30 minute.
Dupa ce a trecut acest timp ,amestecam putin aluatul .
Punem o tigaie antiaderenta la foc potrivit si cu ajutorul unui polonic turnam din compozitie. Cand clatita s-a copt pe o parte , o intoarcem usor pe cealalta parte si o lasam sa se rumeneasca usor . Scoatem clatita pe o farfurie .
Procedam astfel pana vom termina tot aluatul .
Cand am terminat de facut toate clatitele,le suprapunem bine una peste cealalta si le decupam exact marimea vasului ce il vom folosi ptr tort in cuptor.
Pentru sosul bechamel :
Intr-o craticioara topim untul si adaugam putin cate putin faina amestecand continuu cu ajutorul unui tel . Punem apoi laptele,la fel,putin cate putin si amestecam bine.La urma potrivim de sare si adaugam nucsoara.
Asamblare tort :
Luam un vas pentru cuptor si il acoperim cu hartie de copt . Apoi punem prima clatita,un strat pesto,un strat felii cartofi ,sos bechamel,fasole verde .Contiuam astfel pana la epuizarea tuturor ingredientelor si incheiem cu ultima clatita .
Incalzim cuptorul la 180 grade .
Acoperim vasul cu folie de aluminiu si dam la cuptor pentru 20 minute .Scoatem vasul din cuptor,indeparatam aluminiul ,presaram parmezan si dam din nou la cuptor pentru alte 5 minute .
Se serveste atit cald cat si rece .
Pofta buna !
1
Pentru pesto propun sa incercati si reteta mea : http://www.bucataras.ro/retete/pesto-alla-genovese-48334.html