Tort aniversar cu crema de ganache cu nuci caramelizate

de Andra_Constantinescu in Torturi, 10 Feb 2016 | 6878 vizualizari

 

Stiti ca a fost ziua mea de nastere, iar astazi este si a sotului meu, caruia ii doresc multa sanatate si putere de munca. Cu aceasta ocazie, dar si cu faptul ca implinim 9 ani de cand suntem impreuna, am pregatit acest tort delicios cu blat pufos, inspirat de la prajitura Mirelei "Kinder - Felie de lapte", crema de ganache cu nuci caramelizate (inspiratia a venit de la tortul Egiptean) si glazura de ciocolata, idee preluata de la Merisor.
A fost foarte bun tortul, iar tata l-a asemuit cu o amandina.
Sper sa va placa!

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 6 oua;
  • sare;
  • 120 g zahar;
  • un plic de zahar vanilat;
  • 3 linguri miere de salcam;
  • 3 linguri lapte;
  • 150 ml ulei;
  • 3 linguri faina;
  • 3 linguri gris;
  • 3 linguri cacao;
  • un plic de praf de copt.
  • Sirop:
  • 100 g zahar;
  • 400 ml apa;
  • esenta de rom.
  • Crema de ganache cu nuci caramelizate:
  • 300 ml frisca lichida;
  • 300 g ciocolata cu caramel;
  • 150 g nuci macinate;
  • 7 linguri zahar.
  • Glazura:
  • 150 ml frisca lichida;
  • 100 g ciocolata cu caramel;
  • 50 g ciocolata cu lapte.
  • Decor:
  • 300 ml frisca lichida (tinuta la frigider);
  • cipsuri de ciocolata.
  • Diametru tava: 26 cm
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort aniversar cu crema de ganache cu nuci caramelizate:

Blat:

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Se separa albusurile de galbenusuri.

Galbenusurile se mixeaza cu un praf de sare, zaharul, zaharul vanilat si mierea. Se adauga, pe rand, laptele si uleiul si se omogenizeaza, apoi faina, grisul, cacaua si praful de copt si se mixeaza.

Albusurile se bat spuma intr-un alt vas, dupa care se incorporeaza putin cate putin in aluat, amestecand usor, de jos in sus, cu o spatula de silicon.

Aluatul rezultat se toarna intr-o forma de tort detasabila, unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, si se introduce la cuptor pana cand trece de testul scobitorii. Se scoate din forma dupa 10-15 minute dupa ce a fost scos din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Sirop:

Intr-un craticior se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Se lasa sa se raceasca, dupa care se adauga esenta de rom.

Crema de ganache cu nuci caramelizate:

Frisca lichida si ciocolata rupta bucatele se pun intr-un craticior si se tin la foc, mestecand continuu pana cand se topeste toata ciocolata. Nu se lasa sa se atinga punctul de fierbere! Se pune intr-un castron si se lasa sa se raceasca si, eventual, se baga apoi la frigider pentru ca trebuie sa fie rece, altfel nu se va bate.

Intr-un craticior se caramelizeaza cele 7 linguri de zahar, dupa care se adauga nucile macinate si se amesteca, apoi se intind pe o foaie de copt, lasandu-se sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, nucile caramelizate se dau prin robotul de bucatarie pentru a se marunti.

Dupa ce s-a racit crema de ganache, aceasta se mixeaza, apoi se adauga nucile caramelizate si se amesteca.

Glazura:

Frisca lichida si ciocolata rupta bucatele se pun inr-un craticior si se tin la foc, mestecand continuu, pana cand se topeste toata ciocolata. Se lasa sa se raceasca.

Asamblare:

In forma de tort detasabila, in care a fost copt blatul, se asambleaza tortul astfel: se taie blatul in 3, se pune o foaie, se insiropeaza, se adauga crema, apoi blat, se insiropeaza, crema si la final blat, care se insiropeaza pe deasupra. Se da torul la frigider pentru cateva ore sau peste noapte. Dupa ce s-a inchegat bine, se desprinde tortul de pe marginile formei cu ajutorul unui cutit, apoi se scoate forma. Cu grija, se transfera tortul pe un platou. 

Se mixeaza frisca (se pot pune si 2-3 linguri de zahar in ea daca nu vi se pare dulce) si se imbraca peretii tortului cu ea, apoi cu un pieptane pentru prajituri se traseaza dungi de jur-imprejurul tortului. 

Cu ajutorul unui posh se fac floricele din frisca la baza tortului, tot de jur-imprejur.

Se toarna, din aproape in aproape, glazura peste tort.

Cu restul de frisca si cu ajutorul poshului, se fac floricele pe tort, care se orneaza cu cipsuri de ciocolata.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort aniversar cu crema de ganache cu nuci caramelizate" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Somon la cuptor în stil asiatic - Rețeta perfectă pentru revelion

ieri la 10:30

Cozonac cu smantana - Reteta pentru un aluat perfect

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort cu capsuni