Se separa ouale, albusurile la robot se bat pana prind volum dupa care se adauga treptat zaharul tos. Se bate bine sa faca bezeaua moate, dupa care se scoate si se pune intr-un castron de plastic. Separat amestecam galbenusurile cu uleiul si apa si adaugam peste albusuri in bloc se va amesteca cu spatula de jos in sus pentru a aera compozitia.
Cernem faina si cacaoa si le adaugam bloc la final peste celelalte ingrediente.
Punem hartie de copt intr-o forma si adaugam compozitia, intindem pe margini compozitia si vom la la cuptor T180 de grade aproximativ 35 de minute.
Incercam daca este facut prin apasarea tortului in mijloc daca revine la forma initiala inseamna ca este copt, daca nu se continua coacerea. Dupa aceea se scoate de la cuptor si se lasa sa se raceasca.
Blatul se va taia in 3 felii potrivite.
Sirop:
75 ml de apa si 160 g de zahar doar cat sa il acopere si sa fie lichid.
Pregatim crema:
Se pune laptele la fiert intr-o cratita umeda. Cand incepe sa se-ncalzeasca se ia 1 cana din lapte. Laptele se fierbe la foc mic. Se cerne amidonul(faina). Galbenusurile se amesteca cu amidonul si adaugam laptele, dupa care se va adauga inapoi in laptele de pe foc, se amesteca energic si nu se lasa nesupravegheat, se lipeste imediat.
Proba se face punandu-se crema pe lama unui cutit si se lasa sa se raceasca daca se ridica fara sa curga este facuta, daca este prea lichida se continua fierberea.
Dupa ce este gata se ia de pe foc si se lasa la racit, se adauga esenta, cand s-a racit se pune peste crema folie de plastic, direct pe crema pentru a nu prinde pojghita si se da la frigider. Peste aceasta crema am adaugat cacao si am adaugat cognac.
Datem frisca la robot pana este tare, se scoate se pune intr-un vas de plastic si se da la frigider.
1. Se pune hartie de copt, deasupra punem cercul in care am copt blatul
2. Punem primul blat
3. Punem folia din plastic tare in lateralul cercului pe interior pentru a inalta tortul
4.Trampam cu sirop(doar il stropim cu sirop, nu il scufundam in sirop)
5. Adaugam crema de vanilie, ciocolata si cognac,
6. Punem al doilea blat
7 .Trampam din nou
8. Punem frisca batuta
9. Adaugam visinele
10. Alt strat de frisca deasupra
11. Aranjam cu spatula
12. Adaugam al treilea blat
13. Trampam
14. Alt strat de frisca
15. se niveleaza cu spatula de tort
16. Se deseneaza diverse modele pe frisca
17. Se da peste noapte la congelator
18. Se scoate din forma tortul
19. Se da cu frisca si in laterala
20. Se ia economul si se rade ciocolata in laterala si se vor face carlionti sau cumparam barot de ciocolata
21. Se ia tortul si manual se va barota tortul(imbracare cu fulgi de ciocolata in laterala)
22. Cat este inca rece se va portiona in jumatate, sferturi, optimi si se va ajunge la 16 bucati.
23. Se va orna cu aveline de frisca si se va orna cu o visina
24. Deasupra presaram ciocorata carlionti
25. Ciocolata NU SE VA LUA CU MANA, doar cu forma de nivelat tortul, altfel se lipeste de mana.
Se decoreaza ca in imaginile alaturate si se poate servi.
Pofta Buna!