.........acest tort l-am facut dupa reteta amandinei pe care am facut-o ceva vreme (cu mici modificari)care le-a placut celor din casa. Iar papuceii de pe tort ii am de la tortul de botez a Elenei...
Pentru inceput preparam blatul astfel:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Galbenusurile le batem cu zaharul peste care adaugam uleiul si sifonul, le batem bine pana se formeaza ca o crema spuma. Acestea batute bine le adaugam peste albusuri batute spuma, amestecand usor pana se omogenizeaza. La final adaugam faina si cacaoa amestecand usor de jos in sus pentru a nu se lasa compozitia. Se pune intr-o forma de tort care o ungem cu ulei si apoi o tapetam cu faina, dupa care dam la cuptor pentru 40 de minute.
Blatul astfel copt se va lasa sa se raceasca dupa care se va taia in trei parti egale.
Separat se va face crema mixand toate ingrendientele date.
Cat se va coace blatul se va pune apa pentru sirop la fiert cu zaharul si esenta de rom, iar cand apa este fiarta se va adauga ciocolata calda.
Dupa ce se va taia blatul se va aseza prima parte pe un platou si se va insiropa foarte bine dupa care se va unge cu o parte din crema. Apoi se va adauga a doua parte de blat care se va insiropa si acesta, dupa care se va adauga a doua parte din crema. La final se a adauga a treia parte de blat care se va insiropa si el foarte bine. Crema ramasa o vom unge pe partea verticala a tortului deoarece deasupra vom adauga glazura pe care o vom face prin topirea ciocolatei cu untul la baie de abur. Glazura se va unge cand este calda pentru a o uniformiza. Eu am ornat tortul cu nuca de cocos
Sper sa va placa, pentru ca la noi nu a mai apucat a doua zi!
1
Siropul folosit trebuie sa fie la fel de rece ca si blatul.