Tochitura este una dintre cele mai iubite mâncăruri româneşti şi cap de listă pe meniurile restaurantelor cu specialităţi tradiţionale.
Tochitura mocaneasca este o mâncare traditională din bucătăria românească, preparată din carne , cârnati (proaspeti sau afumati)si ficat, prăjite la tigaie sau la ceaun si servită cu garnitură din mămăligă cu ouă ochiuri si brânză de burduf sau telemea rasă deasupra, în asociere cu murături si mujdei de usturoi.
Carnea se taie cuburi cu latura de 2-3 cm.
Carnatul il taiem felii.
Ficatul il curatam si il taiem in bucati potrivite.
Usturoiul il curatam si il dam prin presa.
Se pune untura in ceaunul de tuci si se incinge. Cand este fierbinte se adauga carnea cubulete. Se lasa pana se albeste, amestecand din cand in cand.Adaugam carnatii afumati si ii rumenim si pe acestia.
Dupa 5 minute adaugam vinul si apa daca mai este necesar sa acopere carnea si carnatul din tuci.Usturoiul presat se adauga si el si lasam sa fiarba toate la foc domol, acoperit cam o ora pina se patrunde bine carnea.
La sfarsit adaugam ficateii, asezonam si adaugam pasta de gogosari. Lasam sa mai dea 5 minute in clocot.
Se pun 3l apa la fiert cu 1/2 lingurita de sare.
Cand apa clocoteste se adauga malaiul(4-500g) in ploaie, amestecand mereu sa nu se faca cocoloase.
Se lasa mamaliga sa fiarba la foc mic , cam 20 minute , invartind in ea din cand in cand.
Adaugam dupa cele 20 de minute, o lingura cu unt si grisul(100g) in ploaie , invartim si lasam sa mai fiarba 10 minute, dupa care mamaliga este gata.
Intr-o tigaie non aderenta facem ochiurile.
Tochitura o servim cu mamaliguta alaturi, un ou ochi si branza rasa deasupra. Cine doreste mai poate adauga mujdei de usturoi.
Pofta mare !
1
Servim tochitura cu muraturi.