Tocănița de cartofi este o mâncare foarte gustoasă și ușoară, de post, pe care vara o prepar cu ardei și roșii, care se găsesc din belșug, relativ ieftine și de calitate, adică din grădină, nu din seră, iar iarna o fac cu pastă de tomate, sau cu suc de roșii.
Vara îi asociem o salată de varză, sau de roșii și castraveți (sau numai de castraveți!) iar iarna, murături asortate. Această tocăniță poate fi și o garnitură foarte bună, lângă o porție de friptură.
Se curăță cele două cepe, se spală, se taie grosier și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă.
Se spală ardeii, se curăță de semințe și de cotoare, se taie julienne și se călesc, de asemenea înăbușit, cu ceapa.
Se curăță morcovii, se spală, se răzuiesc pe răzătoarea mare și se adaugă în vasul în care sunt deja la călit, celelalte legume. După ce morcovii se înmoaie ușor, se adaugă 2-3 pahare cu apă și se lasă la fiert înăbușit, timp de 10-15 minute.
Între timp se spală roșiile, se curăță de coji și de semințe și se taie grosier.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Cartofii se curăță, se spală, se taie în sferturi și se adaugă în vasul cu legumele călite și înăbușite. După un clocot se adaugă roșiile și frunza de dafin.
Se mai lasă tocănița la fiert încă 10 minute și când cartofii sunt pătrunși, fără să se sfărâme, se condimentează cu sare și piper, se ia vasul de pe foc și se presară pătrunjel tocat.
Se servește cu o salată asortată, alături.
1
Tăiați grosier legumele, pentru că altminteri există riscul să rezulte un terci.
2
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu capete un gust amar. Căliți-o la foc mic și în ulei suficient, ca să se înmoaie și să rămână dulce.
3
Alegeți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfărâmă ușor.
4
Adăugați cartofii când celelalte legume sunt aproape fierte și nu-i fierbeți mai mult decât trebuie, ca să nu se sfărâme.
5
Roșiile decojite și tăiate grosier se adaugă la sfârșit, pentru că fierb cel mai repede.
6
Dacă nu vă place gustul frunzei de dafin, adăugați la sfârșit 2 căței de usturoi pisați.
7
Nu este nevoie să adaugați pastă de tomate, sau suc de roșii.