Am descoperit galustele de faina in concediul petrecut la Tusnad ( in zona noastra nu se fac astfel de galuste ) si de atunci le prepar si eu in diverse sosuri.
Separam ciocanelul de pulpa superioara obtinand astfel 4 bucati de carne din cele doua pulpe posterioare de pasare.
Punem carnea la fiert in apa cu putina sare . Apa trebuie doar cat sa acopere carnea. Adunam spuma formata la fierbere iar cand nu se mai formeaza spuma adaugam la fiert ceapa maruntita si ardeiul gras.
Cand ceapa este bine fiarta adaugam pasta de bulion si lasam sosul sa fiarba.
Ne ocupam acum de galuste. Spargem ouale intr-un castron, adaugam un praf de sare , o lingura de ulei , 2 linguri de gris si 6-8 linguri cu faina, omogenizand totul cu un tel para.
Cantitatea de faina difera in functie de tipul acesteia si de marimea oualor. Vom pune initial doar 6 linguri cu faina si dupa omogenizare vom definitiva consistenta prin adaugarea sau nu a inca 1-2 linguri cu faina. Daca doriti, puteti adauga gris dar este bine ca grisul sa fie adaugat de la inceput pentru ca acesta absoarbe mai mult ou decat faina si nu vom risca astfel sa ne iasa galustele prea tari. Sunt persoane care adauga in galuste un varf de cutit de bicarbonat de sodiu pentru a le ajuta la fierbere, dar eu prefer sa le fac fara.
Cand compozitia are consistenta dorita vom lua din ea cu o lingura tinuta in prealabil in sosul fierbinte si vom lansa galuste in sosul clocotind. Lasam la fiert inca 10-15 minute, pana ce galustele sunt bine fierte si-si maresc volumul.
Oprim focul si lasam vasul acoperit inca 5 minute.
Potrivim gustul de sare si piper, decoram cu patrunjel verde sau marar, dupa preferinte.
Servim mancarea calda.
1
Pentru un plus de gust puteti cali in prealabil ceapa si ardeiul gras, inainte de a le adauga peste bucatile de carne.
2
Timpul de fierbere a carnii depinde de varsta gainii.