Nu este Tiramisu reţetă originală si stiu ca unora nu le place crema cu oua crude(nici mie), dar intre a manca galbenusuri crude sau albusuri crude, aleg a doua varianta pentru ca batute bine cu zahar devin spumoase si le accept mai repede. Am facut o singura data, de curiozitate, reteta de baza, cu ouale crude, foarte buna a iesit, dar acum am ales sa prepar altfel crema, sa fie galbenusurile fierte si doar albusurile crude. Am ales crema de cafea, a Polianei, in care am amestecat la final albusurile batute spuma pentru a fi mai cremoasa si mai multa.
Tiramisu reţetă originală
Reteta Polianei cu crema de cafea o gasiti aici.
Mai intai preparam cafeaua, eu am preparat-o la ibric din 750 ml apa, 8 linguri cafea, 2 lingurite zahar si un pic de sare, putina de tot, doar sa-i accentueze gustul.
Lasam cafeaua sa se raceasca si sa se limpezeasca apoi o strecuram printr-un filtru de cafea si o amestecam cu amaretto.
100 ml de cafea ii folosim la crema iar restul pentru piscoturi.
Trecem la prepararea cremei.
Frecam bine galbenusurile cu 200 gr zahar si putina sare, pana devin spumoase.
Intr-un vas mai largut, o craticioara, punem cafeaua din nou pe foc, iar cand este fierbinte luam 2-3 linguri din ea si diluam galbenusurile, apoi le punem peste cafeaua de pe foc si amestecam bine pana cand se ingroasa crema bine, ca o budinca asa cum spune Poliana.
Dam craticioara la rece acoperita cu o folie.
Scoatem untul de la frigider si il lasam putin la temperatura camerei, pana se raceste crema, apoi il frecam bine pana devine spumos si il amestecam in crema punand putin cate putin si mixand energic, apoi procedam la fel si cu mascarponele.
Batem ouale spuma cu putin zahar(1 lingura), asta asa pentru a se intari mai bine, apoi le adaugam in crema de cafea, mixand bine pentru a se uniformiza crema.
Dam crema la rece pentru 10-15 minute, apoi, punem cafeaua pe un platou intis si incepem sa scufundam piscoturile in ea cate o secunda pe o parte si pe cealalta sa se patrunda doar putin.
Asezam pe un platou, cate un rand de piscoturi si un rand de crema, pana la epuizarea acestora, deasupra fiind crema.
Cernem putina cacao deasupra cremei si dam tortul la rece pana il vom servi.
Este delicios!!
1
Pentru cei care nu tolereaza albusurile crude, acestea se pot inlocui cu frisca, asa cum a procedat Timea la prajitura ei: http://www.bucataras.ro/retete/prajitura-cu-cafea-55347.html