Un desert de exceptie, o simfonie de arome cu un usor iz oriental, ce te poarta de la prima muscatura undeva departe...in povestile cu emiri si sultani, cu cadane si miros de iasomie.
Se amesteca ingredientele pentru sirop si se pun la fiert, 20 de minute la foc mic. Devine un sirop legat ce trebuie racit insa. Se face siropul preferabil cu cateva ore inainte si se tine in frigider. Eu l-am luat de pe foc si am inconjurat cratita cu "cutiile " de gheata ale lazii frigorifice- dreptunghiurile alea cu amoniac in ele ce se pun in congelator se ingheata si adaugate in lada frigorifica portabila pastreaza lucrurile reci pentru picnic.Cand s-a racit destul de mult l-am pus in frigider. Cand l-am folosit l-am pus tot inconjurat de dreptunghiuri ca sa isi pastreze oarecum temperatura.
Nucile si migdalele se macina( eu le-am dat prin masina de tocat carnea) se amesteca cu zaharul si lamaia, se adauga oul si se amesteca.
Foile se taie in 4 ( in sferturi) si pe fiecare "triunghi" in partea din exterior se adauga umplutura , gen dunga subtire, lasand liber la capete. Se infasoara marginea foii peste umplutura o data , si abia apoi se baga colturile inauntru si se infasoara in continuare, trebuie sa iasa "o tigara" cam de grosimea unui trabuc subtire. In reteta spune ca o data terminat de infasurat , ultima parte din coca se unge cu ou si se infasoara- oul lipeste si nu se va desface. Eu am infipt cate o scobitoare cat sa tina strans putin pana capata o culoare galbuie foaia prajita si nu s-au desfacut.
Se incinge uleiul( baie de ulei) si se pun la prajit "tigarile" . Sunt gata cand foaia capata o culoare galbuie-aurie-maronie. Se scot din ulei si se arunca direct in siropul rece, unde trebuiesc lasate cateva minute.( eu le lasam pana era gata prajita seria urmatoare- le scoteam pe astea, le puneam pe cele noi in sirop)