Terina reprezinta un chec de carne facut din carne taiata sau macinata, copt in cuptor ce se serveste la temperatura camerei; denumirea de "terrine" vine de la vasul ceramic de forma dreptunghiulara in care se gateste checul de carne
Intr-un bol amestecam carnea tocata cu ceapa tocata, usturoiul zdrobit, ouale, painea maruntita, verdeata tocata si condimente si amestecam bine, formand o pasta similara cu cea pentru chiftele.
Intr-o tava dreptunghiulara mica asezam felii de bacon pe peretii formei lasand sa atarne cate o bucata de vreo 6 cm pe laturi, ca mai jos:
Asezam pasta de carne peste bacon, o apasam cu o lingura si nivelam frumos.
Dupa ce nivelam frumos carnea, acoperim cu fasiile de bacon care atarnau si avem grija sa fie bine acoperit (daca e nevoie mai punem deasupra niste bacon)
Acoperim forma de chec cu foaie de staniol si o plasam intr-o tava mai mare pe care o umplem cu apa fierbinte ce ajunge pana la jumatatea formei de chec si introducem in cuptorul preincalzit la 170 grade (aveti grija sa nu va ardeti cu apa fierbinte) si lasam timp de 1 ora si 45 minute sa stea la bain marie.
In felul acesta terina nu se va rumeni. Daca vreti sa se rumeneasca putin deasupra, puteti lasa 5 minute fara folie pe pozitia grill. Terina este gata atunci cand bagati o scobitoare in centrul checului si sucurile care ies sunt clare. Cand e gata se scoate cu grija forma din tava si scurgem toata zeama ce s-a format si lasam sa se raceasca putin.
Acoperim tava din nou cu folie si plasam deasupra niste greutati care sa preseze terina. (e bine daca aveti o alta forma de chec similara in care sa puneti niste conserve, sau alte greutati)
Lasam sa se raceasca iar apoi o punem in frigider cu tot cu tava cu conserve, sa se preseze foarte bine. E de preferat ca tava sa stea la frigider cel putin 6 ore, sau peste noapte.
Cand o scoatem din frigider o rasturnam pe un platou si o taiem felii.
Servim cu salata de cruditati, sau cu diverse sosuri dupa preferinte. Merge perfect la micul dejun sau o cina usoara. Bon appetit!
1
daca vreti sa se rumeneasca deasupra, puteti lasa fara folie inca 5 minute pe pozitia de grill la sfarsit.
2
cu sunca presata inchisa la culoare ar arata si mai frumos (ar avea contrat mai mare)
3
se pot face variatii la compozitia de carne, puteti pune si ficat de porc, sau nuci si fructe uscate daca doriti, etc...