Tarte flambée este o tarta sarata foarte indragita in bucataria frantuzeasca ( o regasim si in bucataria germana ), emblema culinara a regiunii Alsacia. Este o tarta in forma dreptunghiulara a carei denumiri poate poate produce confuzii nu este o tarta “flambée “ in sensul in care ne asteptam de a fi flambata cu alcool ci coapta in flacari de unde vine si denumirea. Se cunosc patru tiputi clasice de tarte flambeé : 1 clasica : cu ceapa si bucatele mici de kaiser crud ( lardons in franceza) 2. gratinée : tarta clasica + o specialiatte de cascaval numit gruyère 3. forestiera: gratinée + ciuperci si 4. tarte flambée cu mere : o tarta dulce cu mere flambata cu o specialitate de alcool numit Calvados
Preparare : se intinde o foaie subtire dreptunghiulara pe care o asezam intr-un vas termorezistent pensulat in prealabil cu unt.
Coacem foaia timp de 5 minute in cuptorul preincalzit la 210 grade. Intre timp ne ocupam de garnitura: taiem ceapa fasii subtiri si rondele cea verde. Intr-o tigaie punem untul si atunci cand s-a topit adaugam ceapa, o lasam 1-2 minute cat sa devina translucida si adaugam smantana, iaurtul, sarea, piperul si nucsoara si amestecam pana la omogenizare.
Turnam aceasta garnitura peste foaie si adaugam bucatelele de kaiser.
Se coace la 180 de grade pentru 15- 20 de minute pana se incheaga smantana si se rumenesc bucatelele de kaiser.
Este foarte aromata si consistenta, foarte buna atat fierbinte cat si rece. Noi am servit-o cu o salata mare asortata.