Si inca o reteta de pe la scoala o reteta tareee buna :D
Pentru compozitia de foaie ptr tarta(ptr mai multe tarte)
Pentru compozitia de flan(ptr mai multe tarte)
Se pune faina pe planul de lucru.
Se face o fantana inauntru(un spatiu gol) unde se pune drojdia faramitata,apoi peste zaharul si ouale,apoi se toarna laptele la temperatura camerei si se amesteca cu degetele incet pana se dizolva toate,se amesteca incet faina pana devine o coca mai legata se adauga sarea si untul si se amesteca toate pana devine omogena.Nu se framanta foarte mult ci doar pana sunt toate incorporate.
Se lasa la odihnit 10 minute,apoi se amesteca putin compozitia si se cantaresc bule de 140 gr.
Aceste bule se invelesc cu un plastic si se lasa la odihnit 15 minute.
Se intrinde apoi o foaie de tarta (depinde de forma fiecaruia)eu dau un exemplu( 120 gr de coca ptr un diametru de 20 cm=20 tarte.
Aceasta foaie de tarta se pune in forma unsa cu unt, apoi se aseaza marginea cu degetele si cu ruloul se trece peste bordura ptr a o taia.
Se inteapa in interior cu furculita(inauntru se pot pune pere din compot).
Se toarna peste,cu un polonic din compozitia de flan preparata astfel:
Se amesteca zaharul cu ouale si frisca lichida cu un tel si se mai lasa la odihnit(pentru a se topi zaharul) apoi se toarna peste tarta dar nu pana sus de tot(sa mai fie 1 cm spatiu).
Se lasa cateva minute apoi se introduce in cuptor la 170-180°c.
Se coace circa 40 min (deasupra trebuie sa fie rumena,iar dupa ce sa copt ptr a obtine acele forme din poza trebuie intoarsa tarta cu fata in jos pe un gril.
Se poate servi calda cat si rece.
Sa aveti pofta!