Tartă Tatin cu dovleac aromat (Blat special) - de post

de DinDragostePentruGatit in Prajituri, 3 Apr 2012 | 4052 vizualizari

 

Îi zice ”tatin” pentru că are aluatul deasupra în momentul coacerii.
Mai exact, tartă răsturnată...

 

INGREDIENTE

  • Aluat
  • 1 cană făină integrală;
  • 5 lg făină de ovăz;
  • 3 lg zahăr;
  • 5 lg ulei de floarea soarelui;
  • 1 și 1/2 lg semințe de in;
  • 1 lgț praf de copt;
  • zeama de la 1/2 portocală;
  • 1/2 lgț scorțișoară;
  • apă minerală (cât să lege aluatul);
  • sare.
  • Umplutura + Sirop
  • 750 g dovleac;
  • 700 mL apă;
  • 15 lg zahăr + 3 lg;
  • sucul de la 1/2 portocală;
  • 5 cuișoare;
  • 1 lgț scorțișoară;
  • 25 mL esență de vanilie;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • zahăr vanilat pudră (pentru decor);
  • sare.
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tartă Tatin cu dovleac aromat (Blat special) - de post:

Se amestecă ambele tipuri de făină, zahărul, semințele de in, uleiul, scorțișoara, praful de copt (stins în zeama de portocală), un praf de sare și se adaugă apă minerală cât să se lege aluatul astfel încât să fie bun de întins.

Se ține la rece câteva ore (eu l-am ținut peste noapte).

Dovleacul se spală, se curață, se taie cuburi și se pune la fiert, la foc mic, în sirop timp de 30 minute.

Sirop: 15 lg zahăr, cuișoare, scorțișoară, sucul de portocale, 700 mL apă. 

După ce a fiert dovleacul, se scoate din sirop, se lasă să se răcească și să se scurgă; apoi de taie felii cam de 1/2 cm grosime.

Se întinde cu sucitorul aluatul de tartă (pe o hârtie de copt, eu n-am avut și am folosit folie de aluminiu), se decupează cu ajutorul tăvii în care urmează a fi coaptă.

În tavă se pun 3 lg de zahăr, esența de vanilie și se așează dovleacul tăiat. Se presară un pachețel de zahăr vanilat. Se acoperă cu aluat și se pune în cuptor (preîncălzit) timp de 30-40 minute, la foc potrivit. După s-a copt, se răstoarnă tarta pe un platou și se lasă la răcit.

Se taie, se pudrează...și se servește alături de un ceai aromat (de vanilie, portocale etc...) cald.

Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tartă Tatin cu dovleac aromat (Blat special) - de post" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

iry-gabriela 1

03.04.2012, 21:12

bunatate

Sim0na 1

03.04.2012, 21:47

Trebuie sa fie tare bun!

bucatarimcudiana 1

05.04.2012, 10:34

buna,buna

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Gogoși pufoase de post - Rețeta gustoasă și vegană

ieri la 09:29

Taci și înghite - Rețeta tradițională românească plină de savoare

pe 14.11 la 10:41

Clătite Dubai - Răsfățul delicios cu savoare orientală

pe 13.11 la 09:37

Chifteluțe marinate - Rețeta bună ca la mama acasă

pe 12.11 la 10:23

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tarta cu crema de dovleac