Întotdeauna mi-a plăcut combinația dintre mere și cremă de brânză, cred că se vede și din istoricul postărilor mele. Merele aduc prospețimea, iar brânza vine cu textura cremoasă care nu te lasă să te oprești din mâncat. De data aceasta, am încercat ceva nou, am făcut unt de mere, pe care îl pot conserva la borcan, să păstrez și pentru data viitoare.
Unt de mere
Blat tarta
Crema de mascarpone
Unt de mere
Merele se spală și se taie cuburi; eu nu am îndepărtat coaja, pentru că o bună parte din aromă merelor provine din coajă. Se pun în cuptor, la foc mic, acoperite, pentru 2 ore, timp în care se amestecă din când în când. După aproximativ o oră de stat în cuptor, se adaugă și zahărul și se amestecă. Se scot merele coapte din cuptor, se pasează bine și, folosind un blender de mână, se mixează până devin cremoase. Acum se introduc din nou în cuptor pentru încă 45 de minute, la foc mediu, timp în care se amestecă mai frecvent. În acest timp, compoziția începe să devină mai groasă.
Când aproape este gata, se adaugă scorțișoara și se amestecă bine. Compoziția va căpăta textură mai untoasă după ce se răcește.
Blat de tartă
Se mixează făina cu zahărul pudră și cu unul rece, din frigider. Treptat, se adaugă câte un gălbenuș de ou, mixând bine după fiecare. Apoi, se adaugă și cele 3 linguri de apă. Aluatul obținut se infoliaza în plastic și se ține în frigider cel puțin 30 de minute. Apoi se lucrează pe blatul de lucru, se așează pe tava de tartă și se înțeapă cu o furculiță.
Blatul se coace singur pentru aproximativ 10-12 minute, la foc mediu, până se rumenește puțin pe margini.
Crema de Mascarpone
Se mixează brânza mascarpone cu zahărul pudră. Se adaugă smântâna lichidă și se mixează bine. La sfârșit, se adaugă frișca nebătuta și se mixează până capătă textură fermă.
Peste blatul de tartă copt, se adaugă un strat de unt de mere, apoi un strat de cremă de mascarpone.