Aluat de tarta:
Umplutura:
Untul il mixam bine cu zaharul si un varf de sare, apoi incorporam oul batut , coaja
de lamaie si bicarbonatul stins cu putin suc de lamaie. Adaugam apa si incepem sa framantam aluatul pana incorporam si toata faina.
Invelim aluatul in folie alimentara si-l pastram la frigider cca o ora, dupa care scoatem din frigider si preparam tarta. Vom imparti aluatul si vom pastra de o parte o patrime din acesta.
Cu celelalte 3/4 din aluat vom intinde o foaie rotunda pe care o vom aseza intr-un vas de tarta, uns cu unt si tapetat cu faina, avand grija ca cca 1-2 cm din aluat sa depaseasca peretii vasului. Ne putem ajuta de degete pentru a intinde bine aluatul pe peretii vasului.
Asezam jumatatile de prune cu concavitatea in sus, presarand peste ele o lingura de gris, 1-2 linguri de zahar si scortisoara macinata.
Aducem marginile aluatului spre centru, impaturind partial prunele. Din aluatul ramas vom rupe bucati mici pe care le asezam peste prunele ramase neacoperite.
Coacem tarta in cuptorul incins in prealabil, la foc potrivit, timp de 30-35 minute.
Oprim focul, scoatem tava din cuptor si lasam tarta sa se raceasca , apoi o putem felia si servi.
1
Pentru zilele de post putem inlocui untul cu margarina.