Tarta cu mere, nuca si suc de portocale - Reteta gustoasa si aromata

de oanapl in Prajituri, 22 Dec 2024 | 508 vizualizari

 

Eu ador tartele cu mere și m-am gândit că ar fi perfectă combinația dintre mere, nuci și suc de portocale. Eu am adaptat rețeta după gustul meu și ingredientele pe care le aveam prin casă. A ieșit un deliciu. 
Am avut ca sursă de inspirație o rețetă de la Oana (Savori Urbane) și îi mulțumesc pentru idee. 
Pentru aceasta Tarta cu mere, nuca si suc de portocale - Reteta gustoasa si aromata, am folosit urmatoarele ingrediente: faina, unt, zahar, oua, mere, nuca, biscuiti.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Tarta cu mere, nuca si suc de portocale - Reteta gustoasa si aromata
  • pentru aluat:
  • 300 g făină
  • un praf bun de sare
  • 200 g unt rece (cu min. 80% grăsime)
  • 80 g zahăr pudră
  • 1 ou
  • 2-3 linguri de apă rece (cca. 30 ml) - se pune treptat
  • pentru umplutură:
  • 1 kg de mere acrișoare (cca. 7 buc)
  • sucul stors de la o portocală
  • 100 g nucă ușor prăjită și măcinată
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 3 lingurițe rase de scorțișoară pudră
  • 40 g amidon alimentar
  • 100 g biscuiți rași (măcinați) - eu am folosit speculoos (cu scorțișoară)
  • În plus:
  • 1 ou bătut cu un pic de sare
  • 20 g fulgi de migdale
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tarta cu mere, nuca si suc de portocale - Reteta gustoasa si aromata:

Cum se prepara Tarta cu mere, nuca si suc de portocale - Reteta gustoasa si aromata

Se lucrează cu un robot procesor cu cuțite. Se pune făina, sarea, zahărul și sarea. Peste ele se pune untul foarte rece, tăiat în felii. Se procesează totul 30 de secunde sau până ce-am obținut o masă cu aspect de nisip umed.

Se adăugă oul întreg și 30 ml de apă rece (începeți cu 20 ml și vedeți dacă e nevoie de mai multă) și se procesează alte 30 de secunde sau până ce aluatul fraged s-a legat frumos. NU îl lucrăm mai mult deoarece NU dorim să-i dezvoltăm rețeaua de gluten! Un aluat fraged frământat aiurea devine elastic, cauciucat și se întărește în timpul coacerii!

Se răstoarnă aluatul fraged pe o folie alimentară, se învelește cu ea și se dă o oră la frigider. Acest pas este foarte important deoarece relaxarea la rece a aluatului contribuie la textura lui fragedă finală. Puteți păstra aluatul fraged și peste noapte la frigider sau chiar 48 de ore și-l folosiți ulterior.

Se spălă și se șterg merele, fără să se decojească (dacă nu au coajă tare). Merele mele au avut coaja cam tare și gașca mea a zis că mai bine le decojeam. Se taie merele în sferturi și în felii subțiri de 3-4 mm. 

Se rumenește nuca și apoi se macină. Se asemenea, se macină biscuiții, transformându-i în pesmet dulceag și aromat. Puteți folosi și alte tipuri de biscuiți fragezi.

Într-un castron încăpător se pun feliile de măr, nucile și zahărul vanilat. Se completează cu scorțișoara și se stropesc cu zeama stoarsă de la o portocală. Se amestecă totul și, în final, se presără amidonul. Acesta va lega frumos sucurile lăsate de mere și sucul de portocală  și se va transforma într-un fel de cremă. Se amestecă cu o lingură amidonul care îmbracă bine feliile de mere. 

Se scoate aluatul fraged de la frigider și  se cântărește: cca. 630 g. Se divizează în 2 bucăți: una de 200 g și alta de cca. 430 g.

Se pune bucata mare de aluat peste o bucată de hârtie de copt și se întinde sub formă de foaie. Se cam lipește de sucitor așa că l-am înfăinat și pe acesta. Grosimea foii a fost cam de 0,5 cm iar dimensiunile de ca. 40×40 cm. Se pune o coală de hârtie de copt pe fundul formei (de 24 cm diametru) și se fixează cu cercul lateral. Se transferă aluatul și se îmbracă și pereții formei, ajutându-mă de palmele înfăinate și prin presare ușoară, din aproape în aproape. Se lucrează cu grijă cu aluatul deoarece este extrem de fraged. 

Se presară fundul tartei cu pesmetul obținut din biscuiți măcinați. Acest strat va absorbi o parte din sucul lăsat de mere în timpul coacerii. Imediat se răstoarnă umplutura de mere în forma de tartă tapetată cu aluat. 

Se pune cuptorul la preîncins la 180 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapa medie la cele pe gaz.

Se întinde restul de aluat fraged sub formă de foaie de cca 40×20 cm. Se taie cu rola pentru pizza benzi  și se aranjează fâșiile de aluat sub formă de împletitură, la suprafața tartei. Se unge aluatul cu ou bătut cu puțină sare și se decorează tarta cu fulgi de migdale.

Se introduce tarta în cuptorul preîncins la 180 C și se coace 30 de minute. Apoi se reduce temperatura la 170 C și se mai coace alte 30-40 de minute. Când tarta s-a rumenit frumos se scoate și se lasă să se răcească complet. Nu se poate servi caldă deoarece umplutura ei are nevoie de răcire. Așa că se mută prăjitura (în formă) la cămară și se lasă la răcit peste noapte. Umplutura de mere cu zahăr și amidon se va lega frumos la rece. A doua zi se desprinde cu grijă inelul lateral al formei circulare și se transferă tarta pe un platou. Cu un cuțit bine ascuțit se taie felii.

Încearcă și rețeta de Prăjitură cu mere și nuci, foarte gustoasă și aromată sau rețeta de Tort de mere întregi, un deliciu.

Îți recomandăm și rețeta de Tarta cu mere.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tarta cu mere, nuca si suc de portocale - Reteta gustoasa si aromata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Somon la cuptor în stil asiatic - Rețeta perfectă pentru revelion

ieri la 10:30

Cozonac cu smantana - Reteta pentru un aluat perfect

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura turnata cu mere foarte pufoasa si gustoasa