Vă prezint astăzi Tarta cu leurdă şi ciuperci, inspirată după reţeta bucătăraşului nostru Lia Maria. Nu am reprodus întocmai, am făcut unele modificări (nu esenţiale) în ingrediente, şi rezultatul a fost pe măsura aşteptărilor :) Mulţumesc, Lia Maria, pentru reţetă >:D
Făina am cernut-o cu praful de copt.
Ciupercile, spălate şi tăiate în cuburi mai mici le-am sotat în puţin ulei, până s-au înmuiat şi a mai scăzut din zeama pe care au lăsat-o.
Ouăle crude, smântâna, cu un praf de sare şi piper le-am bătut bine până s-au omogenizat.
Ouăle fierte le-am tăiat în cuburi.
Leurda, spălată bine, am pus-o la chopper, împreună cu busuiocul şi chives şi le-am mărunţit bine. Am adăugat ciupercile, ouăle fierte, apoi amestecul de ouă cu smântână.
La final am adăugat făina, amestecând uşor până am obţinut un aluat omogen, curgător dar destul de consistent (ca o lavă).
Am răsturnat totul într-un vas uns cu unt şi tapetat cu hârtie de copt şi am introdus la cuptorul preîncălzit, la foc moderat, pentru aproximativ o oră (am verificat cu scobitoarea dacă s-a copt).
Am lăsat să se răcorească în tavă şi apoi am scos tarta pe o farfurie. Am presărat caşcaval ras, cât tarta era fierbinte. Am tăiat-o după ce s-a răcit.
1
Reţeta originală folosea carne de pui, eu am înlocuit-o cu ciuperci; în plus, am adăugat chives, busuioc şi oregano şi am pus mai multă smântână.
2
În reteta originală se amestecă ingredientele uscate cu făina, se pune totul în tavă şi se toarnă ingredientele umede (ouăle şi smântâna) peste compoziţie; eu am uitat să fac aşa şi am încorporat făina la sfârşit, dar nu a afectat calitatea aluatului.
3
Deoarece conţine făină, e mai bine ca tarta să fie tăiată după ce se răceşte complet.
4
Am folosit o tavă rotundă cu diametrul de 20 cm şi tarta a ieşit puţin mai înaltă decât am estimat (sincer, nici nu credeam că va creşte la copt, dar a crescut destul de mult). Data viitoare voi coace într-o tavă cu diametrul ceva mai mare.
5
La compoziţia dată, cred că două legături de leurdă au fost cam puţine. Data viitoare voi pune trei sau chiar patru legături.