Tajina sau tagine este in mod traditional, o mancare familiala si conviviala in bucatariile din Africa de Nord, Algeria, Maroc si Tunisia.
Numele felului de mancare vine de la oala speciala din lut in care se gateste mancarea.
Este de fapt, o tocana gatita la foc mic, din care rezulta o carne frageda cu legume aromate si sos. Tocana aceasta trebuie neaparat fiarta la foc mic intr-un vas (de lut daca aveti) acoperit.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/06/tajina-cu-pui-si-cartofi.html
Cu o seara inainte, puneti la inmuiat nautul, in apa rece.
Puneti apa suficienta caci se va umfla. A 2a zi, scurgeti nautul si clatiti-l sub apa rece.
Puneti-l la fiert, in apa noua fara sare. Curatati de spuma in mod regulat si lasati sa fiarba la foc potrivit, 1 h - 1 h 15.
Cand nautul este fiert, il scurgeti si-l lasati sa se raceasca.
Spalati, curatati (parliti si-ndepartati grasimea) carnea de pui si puneti-o la prajit intr-o cratita, in uleiul de masline incins.
Rumeniti pe toate partile, puneti sare si piper.
Scoateti carnea si puneti la prajit ceapa, usturoiul si pudra de curcuma.
Adaugati carnea si rumeniti impreuna. Puneti mazarea, amestecati si acoperiti cu apa fierbinte. Adaugati sare si piper, acoperiti si lasati sa fiarba 15-20 minute.
Incorporati apoi nautul, bulionul de rosii, boia de ardei dupa gust, acoperiti si fierbeti la foc potrivit, inca 15 -20 minute.
Curatati intre timp cartofii si taiati-i bucatele.
Puneti-i la prajit intr-o tigaie, in cateva linguri de ulei incins . Presarati sare si piper.
Cand puiul est fiert si lichidul a scazut, puteti adauga cartofii prajiti, maslinele si verdeata tocata.
Lasati 2-3 minute pentru ca cartofii sa se-mbibe de sos. Luati de pe foc, este gata.
Serviti cald si decorati cu felii de la lamaie si verdeata tocata.