Am mancat aceasta reteta in Bacau, intr-un local numit Piazzetta. Am fost atat de surprins incat am asteptat ca bucatareasa sa termine tura ca sa o felicit si ca sa facem o poza. Si avand in vedere ca desi nu sunt o persoana pretentioasa la mancare, am luat multe tzepe mancand in restaurantele din draga noastra Romanica. Asa ca de fiecare data cand am drum in Bacau, ma opresc la acest local cochet, micut, cu look Sicilian si savurez o portie din aceste paste. Enjoy dragilor!
Asezati faina pe blatul de lucru, facand o mica gaura in centrul acesteia, in care veti sparge oul, la temperatura camerei, pentru a putea incorpora perfect grasimea sa;
Adauga sarea si uleiul de masline, si cu ajutorul unei furculite amesteca oul asemeni unei omlete, incorporand putin cate putin faina de pe margini, pana ce ajungeti sa o incorporati pe toata;
Incepeti apoi sa framantati acest aluat folosindu-va de varful degetelor, si de cate un praf de faina de pe margini de fiecare data cand vreti sa evitati sa vi se lipeasca aluatul de masa sau de maini;
Aluatul trebuie sa fie uniform incorporat si pufos – acoperiti-l cu 2 servetele sau cu o folie de plastic si lasati-l la frigider cca 20 de min;
Dupa 20 de min il scoatem si presaram putina faina pe deasupra pentru a evita lipirea;
Introducem bucata in partea stanga, pentru a o intinde;
Incepem de la cel mai gros nivel pana la antepenultimul – cu fiecare trecere prin masina de intins paste mai presaram putina faina pe foaie si scadem un nivel de grosime;
Dupa ce-am intins foaia o trecem in partea cealalta a masinii de intins paste si o taiem cu forma de tagliatele;
Le lasam la uscat;
Curatati bine calamarul prefiert si taiati lamele cuburi;
Tocati usturoiul marunt, iar ciupercile taiati-le cuburi potrivite;
Puneti apa cu sare la fiert, iar in momentul in care aceasta a dat in clocot, fierbeti pastele pentru cca 1 minut;
Scurgeti-le apoi intr-o sita si stropiti-le cu putin ulei cu masline ca sa nu se lipeasca;
Incingeti uleiul si untul in tigaie si adaugati cuburile de calamar si ciuperci in aceasta;
Adaugati usturoiul, cimbrul si asezonati cu sare si piper;
In momentul in care atat ciupercile cat si calamarul este gatit, stingeti cu vin alb si lasati la redus cca 30 sec;
Adaugati smantana de gatit si amestecati bine pentru cca 1 minut, pana ce compozitia se va inchega;
Adaugati apoi tagliatelele in sos si amestecati de cateva ori pana ce sosul va intra in paste;
Luati de pe foc puneti in farfurie si radeti parmezan deasupra;
Consumati preparatul cat este fierbinte;
Pofta buna !