De obicei fac supa-cremă numai din cartofi, în post și o servim cu crutoane. De această dată am făcut-o și cu țelină, de frupt, adică am adăugat și smântână, iar rezultatul a fost foarte bun. Iar dacă alte supe-cremă le mai servesc și cu friganele, de această dată, am făcut numai crutoane, rumenite frumos în cuptor, ca de obicei. Pentru că supa este suficient de onctuoasă, de la smântână, nu mai sunt recomandate friganelele prăjite în ulei.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 3 litri de supă-cremă.
Se curăță cartofii și țelina, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, la foc iute, cu 3-4 litri de apă. Se spumuiește, când este cazul și se completează cu apă caldă, în cazul în care scade prea mult.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc, la foc mic și în ulei suficient, până ce se înmoaie.
Se curăță usturoiul, se taie mărunt și se călește de asemenea, peste ceapă.
Când cartofii și țelina au fiert foarte bine, se scurg de apa în care au fiert (care se păstrează!) și se pasează. Se adaugă ceapa și usturoiul (după ce s-au călit) se subțiază cu zeama în care au fiert și apoi amestecul se trece printr-o sită deasă. Se pune oala cu supă la fiert din nou, la foc mediu.
Smântâna se subțiază cu apă caldă și se adaugă în oala cu supă. Se completează cu apă caldă, dacă este cazul și se mai dau încă două-trei clocote. Se condimentează cu: sare, piper și cimbru și după încă două-trei minute se oprește focul de la aragaz, se pune capacul pe oală și se lasă supa "să se odihnească" încă 15 minute.
Între timp se rumenesc crutoanele în cuptor, întorcându-le pe toate fețele.
Se alege, se spală și se taie mărunt frunzele de pătrunjel.
După ce supa "s-a odihnit" timp de 15 minute, se servește caldă, cu pătrunjel tocat și crutoane.
1
Pentru supa-cremă este bine să folosiți cartofi albi, care se pasează mai ușor.
2
Nu prăjiți tare ceapa, ci înmuiați-o doar puțin, ca să devină dulce.
3
Subțiați pireul de cartofi pasați și țelină, cu apa în care au fiert.
4
Nu este nevoie să îngroșați smântâna cu făină, sau amidon alimentar.
5
Verificați, din când în când, crutoanele din cuptor, ca să le întoarceți, în așa fel încât să se rumenească uniform, pe toate fețele.
6
Puteți prepara crutoanele și cu o zi înainte, dar să nu le țineți la umezeală, ca să nu se înmoaie. Crutoanele trebuie să fie rumenite și crocante.
7
După preparare, supa mai trebuie să stea 15 minute, înainte de servire.
8
La servire, mai puteți adăuga în farfurie o lingură de smântână.