O nouă supă-cremă, de această dată din ardei copți, din care mai am în congelator și trebuie să-i termin înainte de a conserva recolta viitoare. Dar supa se poate prepara foarte bine și din ardei grași, proaspăt copți...
Din ingredientele de mai jos am făcut o supă-cremă de 3 litri.
Se scot din timp ardeii copți de la congelator și se lasă să se decongeleze natural. Se păstrează lichidul pe care-l lasă, pentru a-l adăuga în supa-cremă.
Se curăță leguminoasele, se spală, se taie și se fierb în 3-4 litri de apă, până ce se înmoaie, ca să poată fi pasate cu ușurință.
Se feliază mărunt ardeii copți și se mixează, după care se pasează printr-o sită deasă.
Când leguminoasele au fiert, se lasă puțin să se răcorească, după care se pasează și ele. Leguminoasele pasate se subțiază cu supa în care au fiert și se adaugă în oala în care sunt ardeii copți, mixați și pasați. Se mai completează cu apă și se dă oala la fiert, la foc mediu.
Între timp, se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, numai cât să se înmoaie puțin, în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă.
Se curăță și se spală și usturoiul, se mărunțește și se adaugă peste ceapă, la călit. Când atât ceapa, cât și usturoiul s-au înmuiat, se ia tigaia de pe foc și după ce se răcește, se adaugă două linguri încărcate de smântână grasă. Se condimentează cu sare, piper, cimbru și nucșoară, se subțiază cu supă și se adaugă în oală, înainte de ultimul clocot.
După un ultim clocot, se oprește focul de la aragaz, se acoperă supa cu capacul și după 10-15 minute se poate servi cu: crutoane, friganele, sau ardei iuți.
1
Scoateți din timp ardeii copți din congelator, ca să se decongeleze natural.
2
Folosiți la supă lichidul pe care-l lasă ardeii copți.
3
Pasați printr-o sită deasă atât ardeii copți, cât și leguminoasele fierte.
4
Nu prăjiți ceapa, ci înmuiați-o doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, ci să rămână dulce.
5
Subțiați cu supă, sau apă amestecul de ceapă, usturoi și smântână.
6
Cine vrea, poate presăra frunze tocate de pătrunjel.
7
Serviți supa-cremă, numai după ce "s-a odihnit" 10-15 minute.