Am reteta asta de la o prietena pe care nu am vazut-o de vreo 23 de ani. E o supa foarte usor de preparat si delicioasa.
Se spala bine costita afumata, se taie bucati potrivite si se pune la fiert in apa cu 2-3 foi de dafin. Se lasa pe foc pana ce este bine fiarta carnea. ( Eu am aruncat prima apa ca sa nu fie prea sarata, apoi am pus foile de dafin in a doua apa.)
Intre timp, se curata telina de coaja, se spala si se da prin razatoarea mare.
Intr-o oala de supa, se pun cele 2 linguri de ulei, ceapa taiata marunt si se caleste pana ce devine sticloasa. Se da oala la o parte de pe foc, se adauga 1 lingura de boia si 2-3 linguri din zeama fierbinte in care fierbe costita.
Se pune oala inapoi pe foc si se adauga toata telina razuita, se amesteca bine si se acopera cu un capac, lasandu-se sa fiarba inabusit cam 5-7 minute, amestecand din cand in cand.
Se strecoara zeama de pe costita si se adauga peste telina. Adaugam si carnea in supa si le lasam sa fiarba un pic impreuna.
Se potriveste de sare, daca este nevoie deoarece afumatura este deja destul de sarata.
Se adauga piper dupa gust si frunze de telina (acestea se scot la final).
Intre timp, amestecam o lingura de faina cu smantana si se adauga din zeama fierbinte cate putin, sa nu faca cocoloase, apoi se toarna in supa amestecand continuu.
La final, se drege cu zeama de lamaie si daca dorim se poate adauga un varf de cutit de zahar, dupa gust. Se orneaza cu frunze de telina si smantana.