Aceasta este o ”supă de avarie”, pe care o pregătesc rapid atunci când nu am suficient timp la dispoziție pentru a prepara o mâncare mai laborioasă. Din ingrediente puține se poate face rapid, cu efort minim această supă sănătoasă și delicioasă, cu găluște de gris (ceea ce îi aduce un plus de savoare) fără a apela așa cum fac unii, după cum am aflat, la supele instant (la plic), care prezintă unele dezavantaje.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 3 litri de supă.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 2 litri de apă rece și boabele de piper. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă, când scade.
Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește în ulei suficient și la foc mic, până ce devine transparentă.
Se curăță cățeii de usturoi, se spală, se taie mărunt și se pun la înmuiat în tigaia cu ceapa călită.
Se spală roșia, se taie cubulețe și se pune la călit în tigaie, la foc mic, cu celelalte legume. Când lichidul lăsat de roșie a mai scăzut, se adaugă un pahar cu apă rece și se lasă tigaia la foc mic, ca să scadă sosul și să se înmoaie toate legumele.
Între timp se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe mici și se adaugă în oala de supă, să fiarbă la foc mediu.
Se fac găluște, nu prea mari, din: două ouă, sare, piper și 6 linguri de gris (câte 3 linguri/ou) mixate bine, până la uniformizare. Se ia compoziție pentru găluște cu lingura umezită și se lasă în oala de supă, oprită din fiert.
Când s-au făcut toate găluștele, se dă oala din nou la fiert, la foc mediu. Se adună spuma care se ridică deasupra și se aruncă.
Frunzele de pătrunjel se aleg, se spală și se toacă mărunt.
Se adaugă în supă și legumele călite și după încă un clocot-două, se condimentează cu sare și piper, iar dacă găluștele sunt fierte, se oprește focul de la aragaz, se presară pătrunjel tocat și se pune capacul pe oală.
După 10-15 minute de ”odihnă”, supa se poate servi.
1
Folosiți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfărâmă ușor la fiert.
2
Pentru găluște pufoase nu este nevoie să adăugați praf de copt (care se folosește ”la copt”!). Este suficient să mixați bine ouăle cu sarea și să nu depășiți cantitatea de gris indicată.
3
Dacă veți adăuga mai mult gris decât trebuie, găluștele ar putea ieși tari. Puteți remedia greșeala, subțiind uniform compoziția de găluște cu puțină apă rece.
4
Umeziți lingura în supă, de fiecare dată când veți lua compoziție pentru a face găluște. Astfel, compoziția nu se va lipi de lingură și găluștele vor cădea ușor în supă.
5
Opriți focul de la aragaz când faceți găluștele. Astfel nu riscați să se desfacă de la bun început și le lăsați răgazul necesar ”legării” lor.
6
Lăsați găluștele să alunece ușor din lingură, în supă.
7
Faceți găluștele la puțin timp după ce ați adăugat cartofii în oală. Cât timp vor fierbe găluștele, vor fierbe și cartofii.
8
Adăugați pătrunjelul tocat la sfârșit, după ce ați oprit focul de la aragaz.