Este primavara conform calendarului, deci incepem cu tot ce se gaseste nou pe piata.
Este extrem de gustoasa si de aromata, plina de pastai fragede de fasole verde si afumatura. daca se doreste se poate taia afumatura cubulete si sa se lase la mancat cu supa.
Se spala pastaile si li se rupe capatul dinspre codita. Varfurile subtiti nu se rup, deoarece sunt fragede, apoi se taie fasolea bucatele potrivite.
Se pune apa la fiert ( jumatate din cantitate) cu care se opareste fasolea pastai gata taiata, iar cealalta jumatate ramanand in oala in care se adauga fasolea oparita sa fiarba impreuna cu slanina afumata pentru a iesi gustul din ea in timpul fierberii.
Se rade in timpul fierberii 2 catei de usturoi in supa si se adauga sarea si pasta de ardei rosu sa fiarba si ele impreuna pentru a se aroma supa. Spre final cand pastaile sunt fierte se decojeste o rosie si se taie felii si se adauda si ea sa fiarba inca 10-15 minute, timp in care pregatim rantasul sa terminam supa, rantas facut astfel: se rad ceilalti catei de usturoi si se pun la calit in untura impreuna cu faina sa prinda putina culoare, peste care se pune boiaua de ardei dulce si se stinge cu apa acest rantas dupa care se adauga in oala de supa. Se asezoneaza daca este necesar de sare si piper si se poate servi .