Va propun o supa marocana, ideala cand este frig si in perioada de post caci foarte consistenta.
Fasolea fava (foul sau faba) este foarte populara in zona bazinului Mediteranei, in special in nordul Africii si in Orientul Mijlociu. Bobul este mare, aplatizat. Are un gust distinct, usor aromat, este foarte bogata in fibre, comparativ cu alte soiuri de fasole.
Se gateste ca orice alt soi de fasole, cu mentiunea ca trebuie tinuta la hidratat mai mult decat fasolea obisnuita, ideal minimum 12 ore. In cazul preparatelor de tip „caserola” sau in salate se consuma cu tot cu coaja; in cazul in care destinatia finala este humus, se decojeste dupa procesul de hidratare.
In zona araba, fava face parte din falafel, humus, diverse salate, sau preparate cu sos, de tip iahnie.(vezi aici)
A mea era uscata si decojita adusa din vacantele mele siciliene.
Retete de post creative
Puneti la inmuiat fasolea fava cu o seara inainte.
Aruncati apa si clatiti fasolea sub jet de apa rece.
Puneti in oala minune impreuna cu usturoiul curatat.
Acoperiti cu apa - am pus 1 l- si adaugati bicarbonatul de sodiu.
Gatiti timp de 20 de minute. Am pus sare dupa.
Lasati sa se raceasca un pic si mixati. Veti obtine un piure usor lichid.
Puneti din nou pe foc, adaugati chimenul, ghimbirul, bulionul, parpika, sarea, pimentul uscat tocat marunt (atentie- puneti dupa gust) , uleiul de masline si fierbeti impreuna 5 minute.
Verificati gustul, adaugati sare daca trebuie.
Serviti-o bine calda!
1
Am obiceiul sa pun un pic de bicarbonat cand fierb fasolea sau varza, digestia este mai usoara dupa si fierberea este mai rapida.